Het Britse onderzoek suggereert dat niet alleen genetische, maar ook omgevingsfactoren een rol spelen bij de ontwikkeling van bijziendheid. Kinderen die veel tijd buiten doorbrengen hebben een lagere kans op myopie, mogelijk doordat ze meer in de verte kijken of doordat ze meer aan daglicht blootgesteld worden. Kinderen die in de zomer geboren zijn, zouden 2 keer zoveel kans hebben op myopie. Dat zou te maken kunnen hebben met het feit dat ze op jongere leeftijd naar school gaan, omdat het schooljaar in september begint. Ook een hoogopgeleide moeder speelt een rol.
Vermoedelijk is schermtijd ook een belangrijke oorzaak. Toch kunnen de Britse onderzoekers dat nog niet met zekerheid zeggen, schrijft the Guardian, omdat ten tijde van het onderzoek kinderen nog niet zo lang achter een mobieltje zaten als nu.
Dat bijziendheid onder (ook Nederlandse) kinderen een groeiend probleem is, is al langer bekend. Eerder kwam oogheelkundige Caroline Klaver met richtlijnen om kinderen voor bijziendheid te behoeden.
Jan Plas attendeerde ons op dit Australische filmpje:
In Australië weten ze dat al een tijdje... https://t.co/zYmzhDolkG
— Jan Plas (@AprJanPlas) November 7, 2018
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
‘Schermtijd’ (woord van het jaar?) nooit gehad. Kwam alleen binnen om te eten en te slapen. Toch op mijn 12e al gelijk van start met –4 en nog des winters geboren ook. Las de krant al vanaf dat ik lezen kon. Maar daar ‘zat ik altijd te dicht op’ volgens mijn ouders. De rest der familie ging brilloos door het leven.
Conclusie: voldoende afstand bewaren van drukwerk en beeldscherm.