Het vaccin dat onder andere door de Nederlandse overheid is gereserveerd, lijkt veilig en roept een afweerreactie op tegen Covid-19. Als het vaccin van fabrikant AstraZeneca op de markt komt, ontvangen Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië gezamenlijk 300 miljoen units vaccin. Ook de VS en het Verenigd Koninkrijk investeerden op eigen initiatief in dit vaccin en zijn daarmee verzekerd van grote aantallen. Eerder kochten de VS nagenoeg alle voorraad remdesivir, een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van Covid. Met deze actie beloofde Trump zijn landgenoten genoeg van het middel voor elke Amerikaan die het nodig zou hebben, terwijl hij het voor andere landen wegkaapte.

Wedden we op het juiste paard?
Fabrikant AstraZeneca werkt samen met de Universiteit van Oxford aan een coronavaccin. Gisteren werd bekendgemaakt dat het vaccin veilig lijkt en dat het een afweerreactie oproept van het immuunsysteem. Op dit moment wordt het getest op mensen.

Het in Oxford ontwikkelde vaccin is anders in elkaar gezet dan traditionele vaccins. Doorgaans bevat een vaccin een verzwakte of gedeeltelijke versie van het virus waarvan het de werking onschadelijk moet maken zonder je ziek te maken. Het lichaam reageert hierop door antistoffen te produceren die je beschermen. Voor dit coronavaccin werd een verkoudheidsvirus voor chimpansees gemuteerd waardoor het uiterlijk overeenkomt met dat van het nieuwe coronavirus. Het immuunsysteem reageert hierop door antistoffen te maken tegen het coronavirus. Daarmee zou een gevaccineerd persoon beschermd zijn tegen Covid-19. Of dat in de praktijk zo is, moet nog blijken.

Zonder vaccin kun je geen carnaval vieren, naar de bioscoop of het theater en naar die voetbalwedstrijd. En dat is natuurlijk allemaal heel erg
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat op dit moment meer dan 160 vaccins worden ontwikkeld, waarvan 24 zich in een humane testfase bevinden. Onderwijl weten we dat de antistoffen tegen Covid met een redelijke snelheid weer uit het bloed verdwijnen. Ook weten we dat SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt, muteert. Dat maakt het de vraag of een vaccin wel kan beschermen tegen zo'n moving target.

Hoe ethisch is deze weddenschap?
Een inenting met een coronavaccin moet de wereld beschermen en het sociale en economische leven weer op gang brengen en houden zonder alle coronabeperkingen die voortdurend opnieuw dreigen te worden ingezet. Dat komt vooral ten goede aan de economie van de landen die de financiële middelen hebben om te investeren in het vaccin. Een functioneel en effectief vaccin zal in eerste instantie worden toegepast in landen die als eerste flink hebben geïnvesteerd in het middel. Voor vaccins die op dit moment nog niet zijn opgekocht, geldt dat ze naar de hoogste bieder zullen gaan.

Nergens wordt gesproken over de armste landen van de wereld. Het aantal mensen dat geen geld heeft om voedsel te kopen, maar ook niet zelfvoorzienend is in eigen voedselvoorziening, is als gevolg van de coronamaatregelen verdubbeld van 800 miljoen naar 1,6 miljard. Toenemende armoede en honger resulteert in deze gebieden in meer doden dan Covid-19 (op dit moment ruim 600.000 volgens de officiële tellingen). De Verenigde Naties verwachten dat eind dit jaar maar liefst 265 miljoen mensen zullen omkomen van de honger als er geen hulp komt. Vaccins zijn er voor de rijken. De armen zijn bezig met overleven. In de westerse wereld maken mensen zich druk om heel andere dingen. Zonder vaccin kun je geen carnaval vieren, naar de bioscoop of het theater en die voetbalwedstrijd. En dat is natuurlijk allemaal heel erg.
Dit artikel afdrukken