De coronapandemie is nog altijd niet over, al zou je haast denken van wel nu het ene na het andere land in Europa de coronamaatregelen afschaalt. In Italië geldt niet langer de medische noodtoestand (AD, 2.6), in Duitsland verdwijnen de meeste regels ook aanstaande zondag, al weet daar niemand precies hoe het nu nog moet (De Telegraaf, 2.3), in de Verenigde Staten houden steeds minder Amerikanen zich aan de regels, zonder al te kwalijke gevolgen (The New York Times, 1,4). Misschien kan dat ook wel, omdat de omikronvariant daadwerkelijk milder uit lijkt te vallen; dat zegt ook de Wereldgezondheidsorganisatie hardop (Knack, 1,3). En omdat we inmiddels een vorm van 'herd immunity' hebben opgebouwd: we zijn inmiddels beschermd door infecties en vaccinaties en worden daarom minder ziek.

Maar hoe kan het dan dat in China, dat twee jaar lang Covid-19 buiten de deur wist te houden met een streng zero covid-beleid, het virus ineens woest rondwaart? Dat een miljoenenstad als Shanghai alsnog in lockdown moet en daar bovendien niet goed op voorbereid blijkt te zijn (South China Morning Post, 2.4)?

De verklaring lijkt heel simpel. Volksgezondheid is een lokaal ding, zegt viroloog Andy Pekosz van de Johns Hopkins School of Public Health op CNN (1.1). Beleid en de mate van immuniteit van de bevolking spelen een rol. China heeft er aan het begin van de Covid-19-pandemie voor gekozen infectiehaarden uit te doven door strikte maatregelen, lockdowns, verplichte ziekenhuisopname en quarantaines. En hoewel ook in China gevaccineerd is, bieden de daarvoor ontwikkelde vaccins minder bescherming én zijn die niet voor de meest kwetsbare groeperingen ingezet. Zo zijn in China relatief veel ouderen niet ingeënt.

Combineer dat met de extreme besmettelijkheid van de BA.2-omikronvariant (er is sprake van een r-getal van 12, volgens sommige epidemiologen) en het is duidelijk dat China voor een enorme uitdaging staat. De bevolking is voor een groot deel nog niet met het virus in aanraking is geweest, heeft een lagere vaccinatiegraad van kwetsbare groepen, minder effectieve vaccins en een uiterst besmettelijke virusvariant.

Hoe kan China het probleem aanpakken? Niet door lockdowns, zegt epidemioloog Ian Lipkin, van de Mailman School of Public Health, Columbia University. "Het idee dat je dit op de een of andere manier kunt overwinnen met lockdowns werkt niet, tenzij je de lockdown koppelt aan een effectieve vaccinatiestrategie." Net zoals bijvoorbeeld de EU-landen dat op al hun verschillende manieren gedaan hebben.
Dit artikel afdrukken