'Nobel Prize for medicine does NOT go to Covid discoveries' kopt de Daily Mail vandaag (4.1). En de Volksrant (4.3): Niet coronavaccins, maar onderzoek naar zintuigen werd beloond met de Nobelprijs voor de Geneeskunde.

Ondanks alle verwachtingen wonnen dus niet de ontwikkelaars van de vaccins, maar de Amerikaanse fysioloog David Julius en de Armeens-Amerikaanse moleculair bioloog Ardem Patapoutian de Nobelprijs. Zij ontdekten hoe we druk en temperatuur waarnemen. Het comité werd onmiddellijk wereldvreemdheid verweten. Of het Nobelcomité de afgelopen anderhalf jaar geen wetenschappelijke doorbraken had waargenomen op het gebied van vaccins of virologie, wilde een van de aanwezige journalisten weten. "We kunnen het natuurlijk niet níét over covid hebben."

Comitélid Patrik Ernfors van het Karolinska Institut verdedigde de keuze voor deze twee onderzoekers, die volgens hem een van de geheimen van de natuur hebben ontsloten. David Julius ontdekte al in de jaren negentig hoe capsaïcine, het deel van pepers dat brandt, zenuwcellen prikkelt. Een aantal vergelijkbare ontdekkingen volgden, waaronder receptoren voor koude en druk.

Overigens waren niet alleen aanwezige journalisten, maar ook de ontdekkers zelf erg verbaasd dat ze de prijs kregen toegekend. Abdel El Manira, een comitélid voor medicijnfysiologie, lichtte toe dat "we in het laatste jaar ons gevoel van aanraking, door een knuffel bijvoorbeeld, zijn kwijtgeraakt. Deze wetenschappers lieten ons zien welke receptoren het zijn die ons dat gevoel van warmte en nabijheid geven."
Dit artikel afdrukken