Voor nu lijkt Covid-19 nog grotendeels een ziekte van de rijke, ontwikkelde wereld te zijn; 74% van de 4.4 miljoen wereldwijd gemelde gevallen stammen uit Noord-Amerika en Europa, waar ook een overweldigende 85% van de sterfgevallen is gemeten.

Het zwaartepunt zal echter omslaan, schrijft The Washington Post. De overgrote meerderheid van de wereldbevolking leeft in armere landen. Op de langere termijn zullen de meest schadelijke gevolgen daar optreden.

Verschillende internationale organisaties kwamen de afgelopen tijd met weinig opbeurende cijfers. Ze laten zien dat het risico dat toenemende armoede en honger in de wereld significant meer doden zullen eisen dan de 40 miljoen direct aan Covid-19 gerelateerde slachtoffers die zonder de lockdowns vermoedelijk zouden vallen.

Volgens de International Labor Organization (ILO) zitten al 1,6 miljard van de 2 miljard arbeiders zonder vaste contracten, bijna de helft van de wereldwijde beroepsbevolking, zonder werk. Onder hen bevinden zich de zogenaamde gig workers (tijdelijke banen) in de westerse economieën. De overgrote meerderheid bevindt zich echter in ontwikkelingslanden, waar de meeste werkgelegenheid informeel is en gezinnen van dag tot dag leven en volledig afhankelijk zijn van het dagloon dat ze iedere dag weer moeten zien te verdienen om te kunnen eten.
Dit artikel afdrukken