Sinterklaas komt steeds vroeger. Maar nog voordat hij op de stoomboot stapt zijn er al de trendvoorspelingen voor 2010. Mijn kantoorburen, reclamebureau HBMEO, stuurden gisteren al hun voorspellingen rond:

Na een jaar van truttigheid en verlangen naar de gezelligheid van vroeger wordt 2010 een periode van kwalitatieve soberheid. 

We houden van daadkracht, kwaliteitsbubbels en clean-cooking. We hebben echte gesprekken, en durven attent te zijn voor een ander. Genieten hoeft niet kostbaar te zijn: free pleasures als de geur van frisgewassen beddengoed of versgebakken brood waarderen we als nooit tevoor. We willen liever een keer per week een goed stuk vlees, maar dan van de avondslager. En vega wordt mega. We willen best uit eten, maar eisen service en een free refill. Nog liever: een BYO thuisdiner. Genoeg gezweefd: geloven is uit, empirisme is in. Als de trendmongers van HBMEO gelijk krijgen, gaan we een gouden tijd tegemoet. Ik hoop al jaren op de terugkeer van bitters (Campari, Suze, etc.), jenever, augurken en de luisterende en kijkende horeca en die kant gaan we uit. De terugkeer van de filterkoffie, waar iedereen het al jaren over heeft (meer smaak dan espresso), komt er ook. Die matige, zogenaamd gezonde groentechips (rijk aan vezels, gebakken in zonnebloemolie!) worden helaas ook groot. De Oost-Europese keuken moet ook jammer genoeg kennelijk nog een jaar wachten op zijn definitieve doorbraak. (In 2011 worden, voorspel ik, al die all-you-can-eat-sushibars, opgericht door opportunistische Chinezen, weer omgevormd tot echte Chinezen. De echte Japanner komt dan ook.)

De eettrends van 2010 volgens HBMEO:

"• Gekookte aardappel maakt fashionable come-back
• BYO wine in restaurants
• Kibbeling is de nieuwe sushi
• Rolmops
• Coffee refill in restaurants
• Kwaliteitsfilterkoffie
• Vega wordt mega
• Snack-nori (krokant zeewier)
• Slager / bakker / groenteboer met aangepaste openingstijden
• Cypriotische halloumi-kaas
• Tabouleh
• Cassave-friet
• Groente- & fruitchips
• Drinken voor een doel (Gorillawijn)
• Clean-cooking
• Bloemenijs (rozenijs, viooltjesijs, jasmijnijs)
• Lichte wijnen (Vinho verde)
• Menthe à l’eau
• Service aan huis
• Cupcakes worden macarons
• Functional food
• Corner-crêpery
• Kaneelbiscuit
• Flamberen
• No wasted food
• De echte ouderwetse ijssalon is hot
• Infusion-thee
• Bananenbier, kokosbier
• Gemberbier
• Uitsmijters
• Ingelegd zuur
• Aperitief: pastis
• BYO thuisdiners
• Snoepnostalgie
• Garnalencocktails
• Maitake mushrooms
• Bio-snackbar
• Artisjok
• Whisky Sour
• Gin
• Campari-soda
• Kwaliteitsbubbels (Champagne, Crémant de Bourgogne, DOCG Prosecco)"
Dit artikel afdrukken