Na een jaar van truttigheid en verlangen naar de gezelligheid van vroeger wordt 2010 een periode van kwalitatieve soberheid. We houden van daadkracht, kwaliteitsbubbels en clean-cooking. We hebben echte gesprekken, en durven attent te zijn voor een ander. Genieten hoeft niet kostbaar te zijn: free pleasures als de geur van frisgewassen beddengoed of versgebakken brood waarderen we als nooit tevoor. We willen liever een keer per week een goed stuk vlees, maar dan van de avondslager. En vega wordt mega. We willen best uit eten, maar eisen service en een free refill. Nog liever: een BYO thuisdiner. Genoeg gezweefd: geloven is uit, empirisme is in. Als de trendmongers van HBMEO gelijk krijgen, gaan we een gouden tijd tegemoet. Ik hoop al jaren op de terugkeer van bitters (Campari, Suze, etc.), jenever, augurken en de luisterende en kijkende horeca en die kant gaan we uit. De terugkeer van de filterkoffie, waar iedereen het al jaren over heeft (meer smaak dan espresso), komt er ook. Die matige, zogenaamd gezonde groentechips (rijk aan vezels, gebakken in zonnebloemolie!) worden helaas ook groot. De Oost-Europese keuken moet ook jammer genoeg kennelijk nog een jaar wachten op zijn definitieve doorbraak. (In 2011 worden, voorspel ik, al die all-you-can-eat-sushibars, opgericht door opportunistische Chinezen, weer omgevormd tot echte Chinezen. De echte Japanner komt dan ook.)
De eettrends van 2010 volgens HBMEO:
"• Gekookte aardappel maakt fashionable come-back
• BYO wine in restaurants
• Kibbeling is de nieuwe sushi
• Rolmops
• Coffee refill in restaurants
• Kwaliteitsfilterkoffie
• Vega wordt mega
• Snack-nori (krokant zeewier)
• Slager / bakker / groenteboer met aangepaste openingstijden
• Cypriotische halloumi-kaas
• Tabouleh
• Cassave-friet
• Groente- & fruitchips
• Drinken voor een doel (Gorillawijn)
• Clean-cooking
• Bloemenijs (rozenijs, viooltjesijs, jasmijnijs)
• Lichte wijnen (Vinho verde)
• Menthe à l’eau
• Service aan huis
• Cupcakes worden macarons
• Functional food
• Corner-crêpery
• Kaneelbiscuit
• Flamberen
• No wasted food
• De echte ouderwetse ijssalon is hot
• Infusion-thee
• Bananenbier, kokosbier
• Gemberbier
• Uitsmijters
• Ingelegd zuur
• Aperitief: pastis
• BYO thuisdiners
• Snoepnostalgie
• Garnalencocktails
• Maitake mushrooms
• Bio-snackbar
• Artisjok
• Whisky Sour
• Gin
• Campari-soda
• Kwaliteitsbubbels (Champagne, Crémant de Bourgogne, DOCG Prosecco)"
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het bureau claimt op navraag dat ze "op een score van 90% zitten." Dit met de aantekening dat sommige trends er meerdere jaren over doen en dat de publicaties de trends soms beïnvloeden.
Toekomstvoorspellen is altijd amusant. Even googlen op "food trends 2010" en je hebt een onbeperkt aantal keuzes.
Hier een leuke http://www.talkinfood.nl/
Met o.a.
transitietrend
new-nordictrend
venusfoodtrend
alfresco365trend
boetiekijstrend
neofastfoodtrend
chocoholistictrend
ethische trend
wijn(bar)trend
slocaltrend
boereneerlijke trend
one-trickponytrend
kaliberkoffietrend
premiumbroodtrend
kaasplankjestrend
sophistitheetrend
vintagefoodtrend
minisizetrend
biggentrend
Italiatrend
nouvelle-fusiontrend
carnivorentrend
culikidstrend
divine-foodtrend
haute watertrend
dieettrend
microgroententrend
body, beauty, brains & hearttrend
(mediterr)asiantrend
houtovenpizzatrend
modevisjestrend
bras-bis-bouchontrend
gourmetzouttrend
moleculitrend
fungitrend
bubbelstrend
cocktailtrend
rawfoodtrend
fancy aardappeltrend
hybridetrend
olietrend
@harald: zulke vrouwen moet je inderdaad meteen trouwen. Hulde!
Karine
Gezien de resultaten op Google is "clean cooking" nog niet bepaald een ingeburgerd begrip. De eerste link betreft een recept met quinoa en tofu, dus vegetarisch en de macrobiotische kant uit. Maar wat er clean aan is?
Van quinoa had ik trouwens nog nooit gehoord, totdat mijn toenmalige vriendin (nu mijn vrouw) het woord trots neerlegde tijdens een potje Scrabble. :-)
"wat is nou een Turkse boerensalade? "
Ik denk deze:
"Traditionele herderssalade, met tomaat, ui, zoete peper en feta met een fijne
dressing van zahter, olijfolie en limoen." (bron: Mastika.nl) Hoewel, een herder en een boer zijn iets anders. Het zijn niet mijn lijstjes hoor.
De wat betere zuid/oost-mediterrane keuken gaat er natuurlijk wel komen.
Clean cooking: geen idee. Minimalistisch?