Nederland is een van de Europese landen waar per inwoner het meeste voedsel wordt verspild. Uit cijfers van statistiekbureau Eurostat blijkt dat Nederland op de vijfde plaats staat van voedselverspillers.

Voedselderving is niet duurzaam. Gelukkig nemen supermarktketens actie, door producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is, met korting of in een speciale restjesbox aan te bieden of te doneren aan de Voedselbanken. Maar dat lost de derving bij consumenten thuis niet op. Er gaat veel de groenbak in.

Dat roept de vraag op: zou je thuis koken niet moeten verbieden?
Consumenten thuis
Wie het vergrootglas op de Eurostat cijfers zet, ziet dat de meeste verspilling bij consumenten thuis plaatsvindt. Tel je daarbij de derving in de winkel op, dan vindt 62% van de voedselderving in de consumentenketen plaats. Dan doen restaurants het met 10% veel beter.

Onze thuiskookketen doet het niet goed. Zeker niet als we ook nog eens het energiegebruik voor koken en koelen en de uitstoot van fijnstof bij koken meewegen. Thuis koken is domweg niet duurzaam.

In de foodservice gaat de ontwikkeling van robotisering in efficiënte productieketens snel. Die kunnen over 5 tot 10 jaar maaltijden goedkoper laten bezorgen dan dat je de maaltijd zelf thuis klaar maakt. Dat kost én minder CO2 én het gebeurt met voedsel dat op dat moment goed en betaalbaar voor handen is. Ook gooien de robots niks weg. Dat roept de vraag op: zou je thuis koken daarom niet moeten verbieden?
Dit artikel afdrukken