Diep verborgen in het aardgesteente zit natuurlijk waterstof: ijzer en water in de aarde die onder hoge druk en temperatuur met elkaar reageren en waterstof produceren, naast nog andere stoffen. Deze bron van duurzame energie zou tot nu toe volledig onderschat zijn.

Het inmiddels wereldberoemde duurzame EAT-Lancet-dieet moest toch een beetje dierlijk voedsel toestaan. Je bent er misschien al met wat zuivel van die goeie ouwe melkkoe. Daarentegen moet je weer gaan oppassen met te veel noten en peulvruchten, ook al leerde je de afgelopen 10 jaar dat je die juist wat meer moest gaan eten. Fytinezuur bleek de spelbreker.

Maart was de maand van de provinciale verkiezingen. Flink links groeide en BBB maakte een groot gematigd thuis voor de buurt, dachten we toen nog.

China worstelt met het verlies van landbouwgrond. Een vijfde van de wereldbevolking woont in China, maar slechts 7% van het Chinese grondgebied is geschikt voor de landbouw. Zo'n zestien jaar geleden stelde de regering als ondergrens dat minimaal 120 miljoen hectare geschikt land beschikbaar moet blijven voor de landbouw. Sindsdien hebben de urbanisatie en industrialisatie van het land de hoeveelheid landbouwgrond snel doen dalen. Onderzoekers van Goldman Sachs schatten dat voor het verbouwen van de landbouwproducten die China nu nog importeert het land 71 miljoen hectare nodig heeft, zo'n 68% van de totale beschikbare landbouwgrond. Lees Beijing vermoedelijk op zoek naar 71 miljoen hectare landbouwgrond.

Het lopende jaar uit en het nieuwe in kijken we terug op de maanden van het het afgelopen jaar. Per maand kijken we terug op onze top tien. Lees je ons buiten FL, klik dan hier voor de lijst van de 10 meest gelezen FL-artikelen van maart 2023.
Dit artikel afdrukken