Steenvoorden maakte een lange rij van net geen 100 tweets. Ze beginnen met de volgende woorden:

De laatste maanden loopt de discussie rondom stikstof hoog op. Maar wat is dat ‘#stikstof’ nou eigenlijk? Is dat echt zo gevaarlijk voor de natuur? Of valt het allemaal wel mee en is er enige nuance in te vinden? Speciaal voor de verkiezingen even een basisuitleg.

Ik typ dit als als botanist en plantliefhebber. Het is een ontiegelijk complex onderwerp en ik zou er zo een boek over kunnen schrijven maar voor twitter moet het natuurlijk een beetje behapbaar zijn dus ik heb het onder de 100 tweets weten te houden. Veel leesplezier gewenst!
Ik zal het gaan hebben over:
- Welke vormen van stikstof er zijn;
- De stikstofkringloop;
- Het effect op planten en dieren;
- De invloed van de landbouw en veeteelt;
- Innovaties en verbeteringen;
- Oplossingen uit deze 'crisis' ;
- En een algehele nuance over onze ‘natuur’.

Want de één zegt dat het de natuur kapot maakt, de ander stelt dat alles onzin is. Eén feit is dat de ‘living planet index’ laat zien dat het helemaal niet slecht gaat met de natuur. Terwijl het wereldwijd daalt, is het in NL met 5% gestegen sinds 1990.


De natuur is natuurlijk 'ze' en niet 'het' en ze is niet gestegen maar het gaat haar kennelijk 'beter'. Maar dat is taalkundig gemiereneuk. Het feit dat het beter gaat volgens een officiële instantie is nogal wat in een land dat via zijn media en kabinet is gaan denken dat de natuur op sterven-na-dood-is. In menige provincie hangt de Nederlandse vlag omgekeerd en beweren vooral rechtse partijen dat het zo'n vaart niet loopt. Wat moeten we ervan denken?

De rest van Steenvoordens lange draad lees je heel comfortabel via Thread Reader:
De Partij voor de Dieren zette langs de A12 de vlag weer rechtop en zegt niet 'geen boer, geen voer' zoals bij verschillende omgekeerde vlaggen is te lezen, maar 'geen bijen, geen voedsel'. Die twee claims sluiten elkaar niet uit.

We hopen dat vooral ecologen en agrobiologen willen reageren op wat Steenvoorden én de PvdD zeggen. En natuurlijk ook jij als je dat niet bent, maar wel je oordeel kunt formuleren zonder nodeloze polarisatie.

Dit artikel afdrukken