Wie het niet breed heeft, slikt tegenwoordig flink bij het afrekenen van boodschappen. Dat blijkt feitelijk nu meer mensen dan gebruikelijk overgaan tot proletarisch winkelen. De inmiddels alomtegenwoordige zelfscankassa's verlagen de drempel tot stelen ook nog eens.

Het zou de volgende innovatie, de kassaloze supermarkt, een vlucht kunnen geven. Probeer maar eens iets onbetaald mee te nemen uit de kassaloze Aldi in hartje centrum Utrecht. Voordat je binnenkomt willen ze van alles van je weten: creditcardgegevens, e-mailadres, telefoonnummer en woonadres. Eenmaal binnen liggen de boodschappen voor het grijpen. Zo'n 475 camera's en 450 weegschalen registreren je aankopen die je direct in je tas kunt doen. Daarna loop je zo naar buiten; de bon krijg je even later binnen per mail.

Is er dan straks helemaal geen winkeldiefstal meer? Dat valt te betwijfelen. Beveiliging valt altijd te omzeilen, volgens Pjotr van Wuyckhuyse, van Benelux Checkpoint Systems. Het bedrijf dat onder meer antidiefstaloplossingen levert ziet ook nog tal van andere mogelijkheden voor supermarkten. Informatie over winkeldiefstallen en maatregelen houden ze binnenskamers: ze willen niemand op ideeën brengen.

In de hypermoderne kassaloze Aldi-winkel in Utrecht loopt nog altijd niet storm. Aldi is niet zo'n formule voor mensen met een credit card. Sinds begin dit jaar kun je er met Apple Pay betalen. Dat moet de drempel voor eerlijke mensen verlagen.

Een wat scabreus voorbeeld van winkelen zonder betalen dat in een kassaloze winkelen zinloos zou zijn:
Reageer
  • Deel
Druk af