In het spiksplinternieuw gerenoveerde House Modernes* op de hoek van de Lange Viestraat en de Oudegracht opent woensdag de eerste volledig kassaloze supermarkt van Nederland. Na het downloaden van een app kunnen klanten zich met een QR-code binnen laten, hun tassen volladen en gewoon weer naar buiten lopen. Camera's (475 stuks) en sensoren (zoals weegschalen gekoppeld aan het schap) registreren wat de klant uit de schappen pakt (en teruglegt) en de afrekening vindt elektronisch plaats.

Aldi treedt met de kassaloze winkel in de voetsporen van het Amerikaanse concern Amazon, dat in 2018 met Amazon Go begon en inmiddels al tientallen kassaloze winkels heeft, én van zusterbedrijf Aldi Süd, dat in januari in Londen een kassaloze vestiging opende, met dezelfde technologie.

Kassaloos betekent niet onbemand. In de winkel zijn medewerkers aanwezig om de schappen bij te vullen en brood vers af te bakken. En om de leeftijdscheck te doen als klanten ook een flesje wijn willen meenemen.

De privacy van de klant staat hoog in het vaandel: alleen de bewegingen van de klanten en de producten worden gevolgd. "Het systeem maakt geen gebruik van gezichtsherkenning, scans van ogen of vingerafdrukken, noch van andere biometrische kenmerken," aldus Aldi. "Zodra de klant afrekent, wordt er niets meer van de gegevens onthouden. Voor de opening moest de privacy echt 300 procent geregeld zijn," benadrukt Jan Oostvogels, CEO van Aldi in Nederland.

De kassaloze Aldi-winkel beslaat ongeveer een derde van het vloeroppervlak van een gemiddelde Aldi. Toch is het assortiment bijna net zo groot als bij een reguliere vestiging, door producten minder breed uit te stallen en vooral door - vooralsnog - geen non-food producten aan te bieden. Je kunt in de kassaloze Aldi wel gewoon je statiegeldflessen inleveren, de statiegeldautomaat is ook in de technologie geïntegreerd.

* die wonderlijk klinkende en (voor wie Frans kent: met een s te veel) geschreven naam heeft voor Utrechters betekenis vanwege Galéries Modernes die ooit in het pand zat.
Dit artikel afdrukken