Sinds juli is op één van de mooiste plaatsen van Utrecht de Aldi Shop & Go gevestigd, de eerste kassaloze supermarkt van Nederland. Voorbijgangers valt het op: het is bovendien een winkel zonder klanten. De drempel blijkt dat je alleen met een creditcard kunt betalen. Die hebben veel Nederlanders - en vooral Aldi-klanten - niet standaard op zak. Aldi belooft verbetering: binnenkort kun je ook met ApplePay betalen!
Binnen een paar weken na opening bracht Foodlog al eens een bezoek aan de innovatieve kassaloze supermarkt. Aldi presenteerde zijn hypermoderne winkel als een 'pilotproject' die dankzij een 'zelflerend systeem' zichzelf zou moeten optimaliseren. Desgevraagd zei de bedrijfsleider dat het "heel rustig nog is qua bezoekers". Hij gaf aan dat allerlei soorten mensen een kijkje kwamen nemen. "Van jong tot oud, ook op scootmobiel. Alleen jonge mensen niet, want die hebben geen creditcard. We onderzoeken andere betaalmethodes," klonk het toen al.

Het idee van een kassaloze winkel is niet nieuw, in de Verenigde Staten introduceerde Amazon al in 2018 de eerste kassaloze winkels onder de naam Amazon Go. Gewoon naar binnen lopen, pakken wat je wilt en weer naar buiten. Technologie houdt bij wat je pakt en je boodschappen reken je automatisch af als je weer naar buiten loopt.

Zo ook bij Aldi: in de winkel hangen 475 camera"s en sensoren, die precies precies in de gaten houden wat de klant uit de schappen pakt (of teruglegt, via ultragevoelige weegschalen) en waar de klant zich in de winkel bevindt. Het systeem werkt prima, maar er zijn twee obstakels. Het eerste blijkt dat de klant de Aldi-app moet downloaden om een QR-code te krijgen om de winkel binnen te komen. De Foodlog-verslaggever dacht goed beslagen ten ijs te komen door thuis de app alvast te downloaden. Jammer genoeg bleek het niet de goede app te zijn. Aldi Nederland valt onder Aldi Nord en de app van Aldi Süd deed dan ook niets.

Klanten die wel de goede app te pakken hebben, moeten die aan hun creditcard koppelen. Ook dat blijkt een fors obstakel. Bijna niemand in Nederland heeft zijn of haar creditcard bij zich, zegt Utrechter Philip Boontje die een kwartier stond te hannessen om de app te installeren en dat op Twitter deelde. "Heel pijnlijk," zegt retaildeskundige Paul Moers op RTV Utrecht. "Wat Aldi hier keihard leert is dat een groot deel van het eigen publiek geen creditcard heeft, of dit veel te ingewikkeld vindt. Of dit concept niet vertrouwt."

Ruim een half jaar later lijkt dan de komst van andere betaalmethoden een feit. Een Aldi-woordvoerder laat aan Distrifood weten dat "als onderdeel van de test de betalingsmogelijkheden uitgebreid worden." Op korte termijn wordt Apple Pay toegevoegd. Of er nog aan andere betaalopties gewerkt wordt, blijft onduidelijk. Over het gebrek aan klanten maakt Aldi zich in ieder geval geen zorgen. "Sinds de opening van Aldi Shop & Go hebben wij gecommuniceerd dat het een testwinkel is, met een geavanceerd zelflerend systeem, dat we met behulp van ervaringen optimaliseren. Samen met onze klanten kunnen we het systeem dus testen en doorontwikkelen." De kassaloze Aldi Shop & Go is een 'investering in de toekomst' en alle bevindingen zijn 'waardevol en leerzaam'.