Tijdens koersen zoals de Tour en de Vuelta is Lambrechtse hele dagen aan het koken in haar FoodTruck. “Als ik als kok en sportdiëtist alleen in onze foodtruck sta, dan ben ik gemiddeld van 06.00u tot middernacht bezig. Is er een souschef, dan zijn de dagen iets minder lang; van 7.00 tot 22.30u.” Daarnaast rijdt ze ook nog hele stukken van de ene naar de andere etappe.
Elke gram energie die ze te veel eten moeten ze ook mee de berg op trappen en dat kan bepalend zijn of je seconden wint of verliest ten opzichte van je tegenstanderEten ‘op de gram nauwkeurig’
Omdat iedere renner een persoonlijk voedingsadvies krijgt, is koken best ingewikkeld. “Ik serveer het eten in gastronorm-bakken, pannen en schalen. Hierbij worden de macronutriënten zoveel mogelijk in losse vorm aangeboden. Tussen het eten staan dan 3 grotere weegschalen die de renners gebruiken om hun eigen persoonlijke portie op af te wegen. Hoeveel gram ze van elk maaltijdcomponent op mogen scheppen zien ze in de FoodCoach-app die is ontwikkeld in samenwerking met onze hoofdsponsor Jumbo. De app zorgt er voor dat alle porties voor elke renner gepersonaliseerd worden, tot op de gram nauwkeurig.” Met behulp van deze methode krijgt iedere renner zijn persoonlijke dieet dat is gebaseerd op onder andere zijn energieverbruik in rust en tijdens inspanning, en de belasting van de etappes.
Dat ‘op de gram nauwkeurig’ luistert echt zo nauw. “Het is heel belangrijk om elke renner scherp te houden tijdens de grote rondes. Dit betekent: behouden van optimale gezondheid en ideale gewicht voor de beste resultaten en prestaties. Ze mogen niet te veel afvallen maar ook absoluut niet te veel aankomen of essentiële voedingsstoffen missen. Zeker voor de bergrenners en klassementsrenners is dat van belang. Elke gram energie die ze te veel eten moeten ze ook mee de berg op trappen en dat kan bepalend zijn of je seconden wint of verliest ten opzichte van je tegenstander.”
Een maaltijd moet naast ‘functioneel’ natuurlijk ook smaakvol zijn. “We spelen met smaakmakers, gecombineerde gerechten, salades en visuele aspecten. Zeker bij lange wedstrijden, zoals de Giro d’Italia, Tour de France en Vuelta e España, zie je dat renners na 2 weken zo intensief fietsen onmogelijk nog echt goed kunnen aanvoelen wat en hoeveel ze nodig hebben.”
Ik vind het heel belangrijk dat we altijd blijven beseffen dat wielrenners ook gewoon mensen zijn, geen robotsVan wetenschap naar praktijk
“Ik (en de rest van het team) vind het heel belangrijk dat we altijd blijven beseffen dat wielrenners ook gewoon mensen zijn, geen robots. Wij vertalen en brengen de wetenschap naar de praktijk, maar de mens en de passie voor het fietsen van onze renners staat altijd op nummer 1.” Een renner krijgt daarom ook echt nog wel iets extra’s te eten als hij nog honger heeft na zijn maaltijd. “Maar toch zie je dat naar mate de renners meer vertrouwd raken met deze manier van voeding integreren in hun trainingen en tijdens wedstrijden, ze leren dat honger soms ook iets is wat tussen de oren zit en dat een beetje trek hebben niet wil zeggen dat je spieren niet voldoende vol zitten met glycogeen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een renner zich letterlijk leger voelt op dagen dat er weinig vezels gegeten worden. Vezels zorgen namelijk voor een ‘vol gevoel’.”
Lambrechtse geeft aan dat het zeker op wedstrijddagen nauwelijks voorkomt dat een renner nog extra trek heeft. “Ze moeten al zoveel eten! Denk aan 8.000-10.000 kcal per dag. Probeer dat maar eens weg te krijgen... Sommige ontbijtjes alleen al zijn 1850 kcal. Dat is wat jij/ik eet op een hele dag. Het is dan ook mijn taak om slimme, compacte en efficiënte voeding te maken: zoveel mogelijk kcal in 1 hap.”
Voeding blijft persoonlijk, geen lijf is gelijk en smaken verschillen. Gelukkig maar!Persoonlijke voorkeuren
Bijna alle maaltijden worden van tevoren uitgetest bij de renners. Tijdens hoogtestages, trainingen, testen en kleine – minder belangrijke – rondes wordt nagevraagd wat de renners lekker vinden, wat ze absoluut niet lusten, maar ook wanneer er sprake is van maag- en darmklachten. “Tegen de tijd dat we starten met bijvoorbeeld de Tour of Vuelta kennen de renners mijn recepten, werkwijze en hebben ze ongeveer 75% van de maaltijden al een keer gehad. Door steeds feedback te vragen tussen de bedrijven door ken je de renners en hun wensen steeds beter. Voeding blijft persoonlijk, geen lijf is gelijk en smaken verschillen. Gelukkig maar!”
“Het is leuk om voor ieder wat wils te (kunnen) maken en om dat passend en kloppend binnen deze voedingsstrategie op het buffet te zetten. Zo neem je echt een deel van onzekerheid bij ze weg en zorg je dat alle renners lekker eten. Zonder er al te veel mee bezig te zijn, krijgen ze precies binnen wat ze nodig hebben, zodat zij zich kunnen focussen en de beste prestaties neer kunnen zetten.”
Thuis-maak-gerechten
Op dit moment is de app vooral wedstrijd-specifiek, maar een van de doelen van deze voedingsstrategie is dat de renners de app ook thuis kunnen en gaan gebruiken. “Om dit te realiseren gaan we met ons foodcoach team in de komende maanden alle maaltijden kopiëren en aanpassen naar haalbare thuis-maak-gerechten.”
Zodra de maaltijden voor de thuissituatie van de renners zijn aangepast, komen deze samen met nog heel veel andere maaltijden van Jumbo zelf in een speciale versie voor iedereen beschikbaar.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat een strikt uitgekiend voedingsschema ook risico's heeft, blijkt uit dit verhaal van atlete Jip Vastenburg in de Volkskrant. Al haar eten werd afgewogen op de keukenweegschaal. Ze at geen gram meer of minder dan haar werd voorgeschreven. Uiteindelijk leverde dat haar onder andere een eetstoornis en een verstoorde hormoonbalans op. Bovendien presteerde ze slechter en raakte ze steeds geblesseerd.
"Hoe lichter je bent, des te minder je mee hoeft te zeulen bij het lopen. [...] Dan denk je: als ik nog dunner word, ga ik nog harder lopen. Later besef je pas wat de gevolgen op de langere termijn zijn."
Een hongerklop lijkt bijna onmogelijk door de toepassing van hierboven beschreven voedingsstrategieën, maar toch gebeurde het afgelopen zondag. Mathieu van der Poel, de Nederlandse topfavoriet voor de WK-titel, viel stil op 12,7 kilometer voor de finish, na een kleine 250 kilometer en 6 uur fietsen in de regen. "Het was op, het licht ging uit," zei hij achteraf.
Bij aankomst in het hotel stonden er twee borden friet voor hem klaar om weer een beetje aan te sterken. Waarschijnlijk stond dat niet in zijn eetschema, maar het maakte hem wel weer mens.
#4 Wat Keto mensen wilden hun carbs precies bijhouden, rekenden Crono na, er was nogal een afwijking. Eetmeter: als je je niet aan de schijf houdt, krijg je dat te weten.
Dit soort hulpmiddelen zijn: hulpmiddelen. Je moet er zelf wat van maken.
#3 Hoe zou de app cronometer nauwkeuriger moeten? Je voert zelf de waardes die op de verpakkingen staan in. Helaas staan de micronutrienten er dan niet bij, maar ik neem aan dat Jumbo die ook niet weet van haar producten.
Als je gebruik maakt van de reeds ingegeven waarden bij de reeds ingevoerde producten, staan de micronutrienten er wel bij.
Wat bedoel je met de schijf van 5 afwijking?
Ja, er is ook een app van Cronometer. Niet iedereen vindt de app nauwkeurig genoeg. Je hebt ook de Eetmeter van het Voedingscentrum. Met een schijf-van-5 afwijking.
Voor de grote lijnen kunnen ze handig zijn als controle middel. Misschien komt Jumbo met iets heel moois. We zien het wel.