In de VS mogen ze 'm op mensen gaan testen: de GMO-banaan die extra vitamine A bevat en op termijn in Afrika honger moet helpen bestrijden, schrijft Le Figaro.

Er wordt al sinds 9 jaar aan de banaan gewerkt. Bananen vormen in het gebied van de Grote Meren in Afrika een stapelvoedsel, maar zijn arm aan vitamine A en ijzer. Door middel van GMO-technieken hebben wetenschappers extra vitamine A weten toe te voegen in de vorm van caroteen. Vitamine A tekort is verantwoordelijk voor het sterven van tussen de 650.000 en 700.000 kinderen jaarlijks. Daarnaast worden er nog eens 300.000 blind.

De superbananen zijn in Australië gekweekt en nu naar de VS verscheept voor de eerste klinische testen, met vrijwilligers. Zij krijgen 6 weken lang de bananen te eten om te zien wat dat met hun vitamine A niveaus doet. Als alles goed gaat, moeten de bananen vanaf 2020 in Oeganda op de markt komen.

Het is niet voor het eerst dat er geprobeerd wordt met GMO-engineering iets aan het vitamine A gebrek van kinderen te doen: een ander bekend voorbeeld is de Golden Rice. Deze is nog altijd onderwerp van hevige controverse tussen voor- en tegenstanders van GMO.
Dit artikel afdrukken