In 2012 ontdekte Greenpeace dat wetenschappers een experiment met Golden Rice hebben uitgevoerd in China.

Golden Rice is genetisch gemodificeerd om vitamine A-tekorten op te kunnen lossen. De onderzoekers bleken 24 kinderen als 'proefkonijn' te hebben gebruikt, zonder aan de ethische voorschriften te voldoen. Het verslag en de conclusies van het onderzoek werden gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition (AJCN).

Tegen GMO-rijst
De onderzoekers wilden bewijzen dat 'Golden Rice' vitamine-A tekorten bij ondervoede kinderen kan oplossen. Greenpeace is tegen Golden Rice. De organisatie is van mening dat ondervoeding moet worden tegengegaan door arnoedebestrijding. De wereld moet geen - onbewezen, dure en door een monopolie beheerste - nieuwe rijst willen aanbieden, maar het probleem van armoede en een eenzijdig dieet oplossen, vindt Greenpeace.

Ouders niet geïnformeerd, formulieren vervalst
De protesten van Greenpeace rond de publicatie van het artikel hadden effect. De Chinese autoriteiten stelden een onderzoek in. Daaruit bleek dat de wetenschappers het niet zo nauw genomen hadden met de ethische regels. Ouders en kinderen waren niet of onvoldoende geïnformeerd, er was niet altijd sprake van expliciete toestemming, er was onduidelijkheid over de hoeveelheid rijst die de kinderen gegeten hadden en er bleken formulieren vervalst.

Voor de Chinese autoriteiten was dat reden genoeg om een aantal officials te ontslaan.

Rechterlijke uitspraak
De affaire was voor AJCN reden om het artikel terug te trekken. De onderzoekers gingen daar niet mee akkoord en reageerden met een juridische procedure tegen intrekking. Die verloren ze, zodat AJCN het artikel nu kan terugtrekken. Dat doet het blad met een persbericht. Dat is een ongebruikelijke procedure.

Fotocredits: 'Golden rice versus white rice', International Rice Research Institute (IRRI), via Wikimedia
Dit artikel afdrukken