Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, zonder storende advertenties, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
#1 Jopie, ik lees in het door jou aangehaalde artikel dat
"its maker has concluded that Golden Rice is safe (Pelletier 2006)."
Dus het is geen FDA standpunt dat het veilig is. IRRI is de producent en die noemt het veilig. Alhoewel het vreemd lijkt om iets te toetsen op werkzaamheid terwijl het onveilig is (dan zou je het moeten verbieden als FDA lijkt me, maar dat is hier geen optie, want het wordt helemaal niet op de markt gebracht in de VS).
Uit de FDA brief:
“Based on the safety and nutritional assessment IRRI has conducted, it is our understanding the IRRI concludes that human and animal food from GR2E rice is not materially different in composition, safety, or other relevant parameters from rice-derived food currently on the market except for the intended beta-carotene change in GR2E rice.“
En dat laatste is eigenlijk vrij nutteloos, blijkt nu, maar dat is mogelijk een door IRRI gewenste uitkomst in verband met eventuele schadeclaims bij contaminatie van andere rijst.
GMO is misschien niet altijd succesvol. Kost ook veel onderzoek en geld.
OK, dan maar eens kijken of we er nog niet wat aan kunnen sleutelen om die β-caroteen stabiel te krijgen. Kan ook in andere producten erg nuttig zijn.
In dit kleine berichtje wordt flink wat overhoop gehaald. Volgens de FDA is Golden Rice wel veilig, maar mogen er niet al te veel gezondheidsclaims op geplakt worden.
Er zijn over dit onderwerp de nodige pittige (en vaak onaangename) discussies gevoerd. Vorig jaar is er een onderzoek uitgevoerd naar de stabiliteit van beta caroteen in verschillende producten, waarbij naar voren kwam dat de afbraak in levend materiaal vrij snel gaat. Voor Golden Rice is na 3 weken is 40% van de beta caroteen afgebroken, na 10 weken is dat 87 %. Dat geldt niet alleen voor Golden Rice, maar ook voor groente en fruit, met dit verschil dat daarvan een groot deel vers gegeten wordt, terwijl er van rijst maar twee (soms drie) oogsten per jaar zijn.
In deze link meer info over de Golden Rice discussie.