Bij veel mensen gaan automatisch de haren overeind staan als ze de term 'GMO' horen. Zo ook bij de studenten van de Iowa State University.

Eind 2014 werd hen gevraagd mee te doen met een experiment om te testen hoe effectief het eten van GMO-bananen met extra beta-caroteen is. Kritische studenten kregen nauwelijks antwoord op hun vraag of een GMO-banaan wel een goed is. In het kader van zijn serie over GMO's, dook Grist-auteur Nathanael Johnson in de kwestie - en liet zich overtuigen.

De bananen moeten vitamine A-tekorten bij Oegandese kinderen voorkomen. Jaarlijks worden wereldwijd 250.000-500.000 kinderen blind door een vitamine A-tekort. De helft van hen overlijdt, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Zelfs de beste hulpprogramma's met supplementen of verrijkte levensmiddelen bereiken niet meer dan 70% van de doelgroep. Vitamine A-rijke voedingsmiddelen - eieren, melk, orgaanvlees - zijn vaak te duur. In grote delen van Afrika lopen succesvolle programma's om basisvoedsel zoals maïs en bataten te verrijken. Maar in Oeganda werken die programma's niet, omdat daar het stapelvoedsel een (bak)banaan is.

De Oegandese wetenschapper Wilberforce Tushemereirwe ontwikkelde een eigen programma. Hij legde contact met een Australisch team en de Bill Gates Foundation. Ze slaagden erin een bananensoort te 'engineeren' die dankzij een gen van een andere bananensoort wel caroteenrijk is. Bananen zijn extreem lastig traditioneel te veredelen, omdat ze zich niet seksueel voortplanten. Daardoor kunnen veredelaars soorten niet kruisen.

De voorwaarden rondom het Oegandese bananenproject zijn veelbelovend. De nieuw ontwikkelde banaan wordt niet gepatenteerd. Waarschijnlijk gaat Oeganda de GMO-bomen gratis aan boeren geven. De bananenbomen reproduceren zich door - genetisch gelijke - scheuten te maken. Die kunnen de boeren dus herplanten of verkopen. Er zit geen biotechnologie-bedrijf achter. Boeren staan welwillend tegenover de nieuwe soort, die ook resistent is tegen ziekten.

Johnson raadt de GMO-schuwe studenten dan ook aan verder te kijken dan het GMO-schrikbeeld van "uit winstbejag handelende bedrijven, grote agribusiness, eindeloze eenvormige maisvelden en stapels beperkende patenten. [..] In dit geval hebben we onafhankelijke wetenschappers die een gewas ontwikkelen dat de armen ten goede komt, een gewas dat in gemengde boerenbedrijven past en dat bottom-up in handen van de boeren is", zegt Johnson.
Grist - These vitamin-fortified bananas might get you thinking differently about GMOs
Reageer
  • Deel
Druk af