De Russissche NGO National association for genetic safety (Nags) start met ingang van volgend jaar een omvangrijk experiment om de eventuele schadelijkheid van een GMO-maisdieet voor eens en altijd vast te stellen. Het wordt de grootste en meest omvattende lange termijn gezondheidsstudie met betrekking tot genetisch gemanipuleerd voedsel, schrijft The Guardian.

Grootschalige opzet
Het experiment gaat 3 jaar duren en $25 miljoen kosten. In het onderzoek zullen duizenden proefdieren verschillende diëten voorgezet krijgen met Monsanto Round-Up Ready mais. De Factor GMO-studie richt zich op het onderzoeken van de gezondheidsgevolgen op lange termijn van GMO-mais. "Het zal antwoord geven op de vraag: is dit GMO-gewas, met het erbij horende pesticide, veilig voor de menselijke gezondheid", zegt projectcoördinator Elena Sharoykina in The Guardian.

Eindelijk: objectief en neutraal onderzoek
Voor- en tegenstanders zijn al jarenlang in een bittere strijd verwikkeld over de veiligheid van GMO-gewassen. In 2012 publiceerde Gilles-Eric Séralini zijn omstreden langjarige studie, waaruit zou blijken dat GMO-gevoerde ratten inderdaad tumoren en een verminderde vruchtbaarheid ontwikkelden. Dat was de eerste langer-dan-drie-maanden studie. Het onderzoek van Séralini werd veroordeeld op methodologische gronden. Het lijkt er op dat Nags nu de volgende poging waagt.

Wetenschappers, boeren en consumenten hebben behoefte aan wetenschappelijk verantwoord en onpartijdig onderzoek. In The Guardian geven diverse woordvoerders dat in verschillende toonaarden aan. Oxana Sinitsyna, een van de drie wetenschappers in de Review Board van de Factor GMO study en afgevaardigde van het Russische ministerie van gezondheid, verwoordt het als volgt: "Schaal en omvang van dit onderzoeksproject zal een daadwerkelijk objectieve en alomvattende dataset opleveren over de mechanismen van de impact van een GMO-dieet op de gezondheid van een levend wezen op de lange termijn".

Geen betrokkenheid biotech noch anti-GMO
Volgens Sharoykina zijn noch de biotechnische industrie noch de anti-GMO-bewegingen bij het onderzoek betrokken. Dat is met opzet: "Alomvattende wetenschappelijke veiligheidsstudies naar GMO-gewassen en hun gelinkte pesticiden laten al te veel te lang op zich wachten. Alle eerdere studies zijn controversieel: verkeerde proefdierkeus, onvoldoende statistieken, testduur, onderzoeksparameters, en connecties van de wetenschappers met de anti-GMO-beweging of de biotechnologische industrie. Deze studie wil daar een eind aan maken. De organisatoren hebben alle controversiële punten en gevoelens van wantrouwen rond het onderwerp in overweging genomen".

Wie de $25 miljoen onderzoekskosten financiert, blijft nog even geheim, meldt The Guardian. Desgevraagd wilde Monsanto niet reageren.

Fotocredits: 'rat eating or praying?', Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier
Dit artikel afdrukken