image


Gezonheidsnieuws wordt steeds ingewikkelder. Moet je nagaan hoe moeilijk het is om zinvolle maatregelen te treffen.

De WHO zag met suiker gezoete frisdrank als een waarschijnlijke bijdrage aan overgewicht. Recent Brits onderzoek laat echter geen verband zien. De European Food Information Council (EUFIC) meldt dat wetenschappers van de Universiteit van Bristol met MRC Human Nutrition Research in Cambridge de drankconsumptie van kinderen van vijf tot zeven jaar onderzochten. Na een statistische techniek die variabelen als fysieke activiteit elimineert, bleek er geen significant verband tussen lichaamsvet en met suiker gezoete frisdrank.
Integendeel
Kinderen met een hoge inname van caloriearme of suikervrije drank waren zelfs dikker dan kinderen met een lage inname van dergelijke drankjes. De onderzoekers geven als mogelijke oorzaak aan dat ouders van obese kinderen sneller dergelijke dranken aan hun kinderen geven.

Methode
521 vijfjarigen en 682 zevenjarigen hielden een driedagendagboek bij. De onderzoekers categoriseerden de dranken in suikergezoete drank, fruitsap, melk en water. Vetmassa werd op de leeftijd van negen jaar gemeten aan de hand van een nauwkeurige dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA) methode.


bron: VMT

Dit artikel afdrukken