De redenen waarom mensen aan een dieet beginnen kunnen zeer uiteenlopen: het moet van de dokter, je wilt een strandfiguurtje kunnen laten zien of fitter worden. Behalve de reden om met een dieet te beginnen, verschilt ook de houding van mensen ten opzichte van hun dieet. Sommigen móeten afvallen, anderen wíllen afvallen.

De slagingskans om op lange termijn je eetgewoonten succesvol aan te passen is het grootst als de focus op de eigen gezondheid ligt en je persoonlijk achter het dieet staat. Dat concludeert de Belgische psychologe Joke Verstuyft van de Universiteit van Gent. Daarentegen geldt voor mensen die vooral op het uiterlijk focussen en zich onder druk gezet voelen om af te vallen dat zij 'vaker de controle over het eigen eetgedrag verliezen en meer piekeren over gewicht en eetgewoontes', meldt De Standaard.

Verstuyft stelde ook vast dat mensen met overgewicht en adolescenten zich vaker onder druk gezet voelen om hun eetgewoonten aan te passen, hetgeen de slagingskans van hun dieetpogingen vermindert.
Dit artikel afdrukken