De Statiegeldalliantie pleit in Nederland voor uitbreiding van het statiegeldsysteem. Naast grote flessen wil de alliantie ook statiegeld op kleine PET-flesjes en blikjes. In Vlaanderen gaat het om de invoering van statiegeld. De bedoeling is dat ook Luxemburg en Wallonië gaan meedoen met de alliantie.
Woordvoerder Tom Zoete van Recycling Netwerk zegt blij te zijn met de diversiteit aan organisaties binnen de alliantie. “Nederlandse gemeenten uit alle uithoeken van het land doen mee”. Zoete is van mening dat de samenleving klaar is voor een uitbreiding van het statiegeldsysteem. Hij baseert dat op verschillende opiniepeilingen van de afgelopen jaren en de petitie van de Plastic Soup Surfer Merijn Tinga, die bijna 60.000 keer werd ondertekend.
Supermarkten (behalve Aldi en Lidl) en verpakkingsbedrijven zien (nog) niets in de uitbreiding, ze zien meer in vrijwillige inzameling. Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de branchevereniging van supermarkten, is uitgesproken tegen de uitbreiding. Een onderzoek door onderzoeksbureau CE Delft, dat eerder becijferde dat zo'n uitbreiding de hoeveelheid flesjes en blikjes in het zwerfafval met 70 tot 90% laat afnemen, wordt door het CBL afgedaan als incorrect. Volgens de brancheorganisatie gaat statiegeld voor blikjes en flesjes zwerfafval niet tegen en kost omschakelen bovendien teveel. Die zorg hoopt Zoete weg te nemen. “In Noorwegen draait al jaren een landelijk systeem waarbij winkeliers een vergoeding krijgen voor flessen. Die wordt betaald uit materiaalopbrengst, statiegeld dat niet geclaimd is en een bijdrage van drankenproducenten. De investering hebben ze dan na drie jaar terug.”
In maart spreekt de Tweede Kamer over het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes. “We hopen dat door deze toenemende druk het besluit genomen wordt om statiegeld uit te breiden. Rutte heeft gezegd het groenste kabinet ooit te worden, dit besluit hoort daarbij”, aldus Zoete.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tweede Kamer:
Niet gaan debatteren, dat hebben jullie al 10 jaar gedaan. Gewoon statiegeld invoeren met exact dezelfde tarieven als in Duitsland. Zodat de blikjes Bitburger die je bij de Nederlandse Lidl koop ook bij de Lidl in Duitsland ingeleverd kunnen worden. Dat is met Grolsch flesjes al lang geleden onderling geregeld om statiegeldsmokkel te voorkomen.
En adviseer de winkeliers die Duitse statiegeld-inname apparaten te kopen, die worden al in grote aantallen gemaakt.
Denk Europees, ga het wiel niet opnieuw uitvinden en maak gewoon gebruik van elkaars ervaring.
Ondertussen is het aantal Nederlandse gemeenten dat het initiatief steunt toegenomen tot bijna 200, schrijft de NOS[/url]. Directeur Rob Buurman van initiatiefnemer Recycling Netwerk noemt het aantal steunbetuigingen overweldigend. "Het onderwerp zit de gemeenten hoog, omdat zij het zwerfafval moeten opruimen."
In België hebben zich nu 88 Vlaamse steden en gemeenten aangesloten,meldt Knack. Ook de landbouworganisatie Algemeen Boerensyndicaat meldde zich afgelopen maand aan. In Nederland heeft de brancheorganisatie voor de landbouw LTO zich ook aangesloten.
Op 15 maart debatteert de Tweede Kamer over het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes.
De eerste Nederlandse provincie, Noord-Brabant, en de eerste supermarktketen, Ekoplaza, hebben zich bij de Statiegeldalliantie gevoegd, meldt Recycling Netwerk Benelux. Het totale aantal organisaties, bedrijven en gemeenten die zich aansloten bij het Nederlands-Belgische initiatief staat nu op 216 partners, waarvan 72 Nederlandse gemeenten.
Misschien interessant, de EU gaat belasting heffen op plastic. Zover ik het begrijp draait het voornamelijk om plastic gebruikt voor (voedsel)verpakkingen. Na gebruik wordt het plastic waardeloos: wegwerpproducten.
https://www.plasticsoupfoundation.org/2018/01/breaking-news-eu-kondigt-belasting-op-plastic-aan/
Door het dichtgooien van grenzen door China om als dumpplaats van de wereld te dienen lijkt de circulaire economie in de EU een flinke tik toegedient te worden. Hoge recyclingpercentages worden behaald dankzij export van plastic afval naar het verre oosten.
De vrije markt economie stoot op de grenzen van protectionisme (zelfbescherming).
Het Centraal Plan Bureau publiceerde een een zeer opmerkelijk rapport afgelopen september.
Een eye-opener.
Onder anderen Trouw en de NRC namen het zeer serieus.
Wat is het schokkende ?
Het consumentenplastic bestaat bijna 100% uit folie (verpakkingen) en ‘mix’ (een technische recycle-term voor niet- tot zeer moeilijk verwerkbaar plastic) en melk- en sap-verpakkingsdozen.
Ik was begonnen met alles keurig te scheiden, tot ik dat rapport las.
- Gemeenten krijgen geld voor de troep die zwaar gesubsidieerde recycle- bedrijven verplicht moeten afnemen.
- Ze raken het niet kwijt, want kan niet ge-recycled worden; China en Duistand willen het niet meer en het wordt verbrand met het eerder gescheiden restafval..
- De kosten voor deze exercitie zijn enorm. Resultaat: zero
- Met de echt recycle-bare plastics gaat het ook fout; door het gehele subsidie circustraject is inzameling + recycling tot nieuwe te verwerkbare grondstof erg duur. De industrie die er wat mee kan, laat het links liggen en kiest om voor de goedkopere en kwalitatief betere ‘virgin’ plastics.
In Duitsland werkt het statiegeld systeem prima; niet het merk of de fabrikant of super is van belang: iedereen heeft te plicht het in te nemen die soortgelijke verpakkingen, blikjes of flessen verkoopt. Ik zag er daklozen en alco’s er de vuilnisbakken zelfs op nazoeken.
Nederland is kampioen zelfbedrog. Een verplichting om in elke grote winkel of supermarkt een toonbank te plaatsen waar je de troep (want zij zijn voor consumenten de bron !) er af kan peuteren, zou een goede start zijn.
Nu al worden komkommers en zelfs paprika’s per stuk in folie geseald.
Juist door de consument te straffen lokt men bij verpakkers het toepassen van nog meer plastics uit. Brengt ook geld op.
Al een stil gestaan bij het feit dat de op een styrene onderleggertje verpakt en ingesealde kipfilet, geprijsd wordt incl. verpakking ?
Paar gram, zul je zeggen.. Pas op, een winstfactor van jewelste..
‘Eco’ is een vervuilende bedrijfstak geworden die grof geld oplevert voor betrokkenen, gebaseerd op immense kapitaalvernietiging, waar jan-met-de-pet voor opdraait....
Niet eens meer window dressing..