De Statiegeldalliantie is een samenwerking van Nederlandse en Belgische organisaties die de druk op hun overheden willen opvoeren om in 2018 statiegeldregelingen in te voeren of uit te breiden. Eind november vorig jaar startte de organisatie met 21 leden. Dat waren vooral maatschappelijke organisaties en een enkele gemeente, schrijft Trouw. Ondertussen is het aantal deelnemende Nederlandse gemeenten gegroeid naar 29, waaronder Amsterdam, Utrecht en Haarlem. Ook de Consumentenbond heeft zich aangesloten.

De Statiegeldalliantie pleit in Nederland voor uitbreiding van het statiegeldsysteem. Naast grote flessen wil de alliantie ook statiegeld op kleine PET-flesjes en blikjes. In Vlaanderen gaat het om de invoering van statiegeld. De bedoeling is dat ook Luxemburg en Wallonië gaan meedoen met de alliantie.

Woordvoerder Tom Zoete van Recycling Netwerk zegt blij te zijn met de diversiteit aan organisaties binnen de alliantie. “Nederlandse gemeenten uit alle uithoeken van het land doen mee”. Zoete is van mening dat de samenleving klaar is voor een uitbreiding van het statiegeldsysteem. Hij baseert dat op verschillende opiniepeilingen van de afgelopen jaren en de petitie van de Plastic Soup Surfer Merijn Tinga, die bijna 60.000 keer werd ondertekend.

Supermarkten (behalve Aldi en Lidl) en verpakkingsbedrijven zien (nog) niets in de uitbreiding, ze zien meer in vrijwillige inzameling. Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), de branchevereniging van supermarkten, is uitgesproken tegen de uitbreiding. Een onderzoek door onderzoeksbureau CE Delft, dat eerder becijferde dat zo'n uitbreiding de hoeveelheid flesjes en blikjes in het zwerfafval met 70 tot 90% laat afnemen, wordt door het CBL afgedaan als incorrect. Volgens de brancheorganisatie gaat statiegeld voor blikjes en flesjes zwerfafval niet tegen en kost omschakelen bovendien teveel. Die zorg hoopt Zoete weg te nemen. “In Noorwegen draait al jaren een landelijk systeem waarbij winkeliers een vergoeding krijgen voor flessen. Die wordt betaald uit materiaalopbrengst, statiegeld dat niet geclaimd is en een bijdrage van drankenproducenten. De investering hebben ze dan na drie jaar terug.”

In maart spreekt de Tweede Kamer over het heffen van statiegeld op kleine flesjes en blikjes. “We hopen dat door deze toenemende druk het besluit genomen wordt om statiegeld uit te breiden. Rutte heeft gezegd het groenste kabinet ooit te worden, dit besluit hoort daarbij”, aldus Zoete.
Dit artikel afdrukken