De bekende Britse natuurkundige Stephen Hawking kwam naar Utrecht op uitnodiging van de door studievereniging A-Eskwadraat georganiseerde natuurkundeolympiade aan de Universiteit van Utrecht. Na zijn lezing over het holografisch principe, dat werd gedefinieerd door de eveneens aanwezige Nederlandse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft, waarschuwde Hawking voor een maatschappij waarin mensen zelf niet meer weten waar ze het over hebben.

Nu.nl citeert het Britse bèta-genie als volgt: "In een democratische samenleving moet iedereen basale kennis hebben over hoe de wereld in elkaar zit. Zo voorkom je dat deskundigen te veel macht krijgen."

Opgemerkt zij dat onze wereld gekenmerkt wordt door vele wetenschappelijke vraagstukken (van klimaatopwarming tot gezondheid) die door experts in rapporten worden beoordeeld. Vervolgens raken experts met elkaar slaags in de pers. Politici, pers en publiek kiezen vervolgens een kant. Het gesprek over de inhoud en betekenis van de strijd wordt echter nauwelijks meer gevoerd.
Dit artikel afdrukken