Nederlandse onderzoeksinstituten bundelen hun krachten om de plotselinge massale sterfte van zeekoeten te verklaren. Door nog onbekende oorzaak strandden de afgelopen weken duizenden zieke, stervende en dode zeekoeten op de Waddeneilanden en aan de Hollandse kust. Na periodes van zware weersomstandigheden komen er wel vaker pieken voor in het aantal strandingen van deze zeevogels. Alleen is dat in deze mate al jarenlang niet meer voorgekomen, schrijft NatureToday.

Daarom gaan onderzoekers van onder meer Wageningen Marine Research, Wageningen Bioveterinary Research en het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit Utrecht de komende tijd 100 dode zeekoeten van binnen en buiten bekijken. De eerste onderzochte vogels waren allemaal vermagerd en hadden ernstige maag-darmproblemen. Dat kan duiden op te weinig voedsel. Maar het kan ook het gevolg zijn van het binnenkrijgen van giftige stoffen.

Er kan een verband bestaan met de MSC Zoe, het containerschip dat honderden containers verloor. Mogelijk zijn er tientallen zakken van het giftige benzoylperoxide overboord geslagen bij dat ongeluk. Deze gevaarlijke stof wordt gebruikt voor het maken van plastic.

Onderzoek door het Landesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (Laves), de voedsel- en warenautoriteit van de Duitse deelstaat Niedersachsen, sluit een virus als boosdoener in ieder geval uit, meldt RTVNoord. Ook het Laves onderzoekt de mogelijkheid van giftige stoffen.
Nature Today - Nature Today | Onderzoek naar verhoogde zeevogelsterfte
  • Deel
Druk af