Het besluit om de petflessenstatiegeldregeling af te schaffen en de inzameling daarvan via de oranje "Plastic Hero"-containers te ondersteunen, is mede ingegeven door de rapportage van Nedvang, de lobby-organisatie van de verpakkingsindustrie. Nedvang brengt jaarlijks verslag uit over de recyclingspercentages van plastic en glas. In 2010 moest respectievelijk 38 en 90 procent hergebruikt worden, Nedvang rapporteerde recyclingscijfers van 48 procent plastic en 91 procent glas.

Dagblad Trouw meldt vandaag: De inspectie, die de cijfers in opdracht van Atsma tegen het licht hield, concludeert in een vernietigend rapport dat de opgave van de industrie onbetrouwbaar is. Met name de cijfers over het bedrijfsafval geven 'geen accuraat beeld' en mogen daarom niet gebruikt worden om algemene hergebruikpercentages voor kunststof te berekenen. 'De ILT is van mening dat op basis van de onderliggende data niet de conclusie getrokken kan worden (...) dat de hergebruikpercentages zijn gehaald', staat letterlijk in het rapport. Atsma schrijft aan de Kamer dat 'de producenten ondanks de onnauwkeurigheden wel voldaan hebben aan hun taak'.

Het is al de tweede keer dat de inspectie Nedvang kapittelt over onjuiste cijfers. De industrie claimde lange tijd dat 80 procent van het ingezamelde plastic wordt hergebruikt. Na de onafhankelijke doorrekening door de inspectie over 2009 bleek dat het slechts om 50 procent hergebruik ging. De andere helft moet vanwege vervuilingen en vermengingen gewoon worden verbrand.


Supermarkten willen de statiegeldregeling graag afschaffen. Ook de verpakkingsindustrie ziet de regeling graag verdwijnen. Wie blijven nog over om deze betrouwbare manier van recycling in de benen te houden? De milieubewuste consument blijft graag zijn lege flessen inleveren, waarbij petflessen een fluitje zijn vergeleken met de wijnflessen die in de glasbak verdwijnen.

En natuurlijk ook de leverancier van statiegeldautomaten. Trouw schrijft: In een brief aan de staatssecretaris beschuldigt de directeur van Tomra, wereldwijd marktleider van inname-apparatuur van statiegeldflessen, Atsma ervan dat hij onjuiste en misleidende feiten verspreidt. De kosten van het statiegeldsysteem zijn aangedikt, terwijl die van inzameling via de oranje bakken zwaar zijn onderschat, aldus de brief. Uitbreiding zou het statiegeldsysteem alleen maar goedkoper maken, aldus Tomra.

Fotocredits: außerirdische sind gesund
Dit artikel afdrukken