1
Fotocredits: 'Statiegeldinname, Utrecht centraal station', Bianca van der Ha voor FL Media

Flash Dagelijkse KostNS blijft heel zuinig statiegeldflesjes inzamelen, overheid kijkt toe

De NS gaat 5 extra statiegeldinleverautomaten plaatsen. Die komen op de 5 treinstations waar in totaal al 12 inleverautomaten staan. Op bijna de 400 andere stations grijpen reizigers mis. Dat zet wel heel weinig zoden aan de dijk van onze nationale recyclingdoelstellingen, zou je zeggen.

De NS is zo voorzichtig omdat Nederlandse consumenten met te weinig enthousiasme aan het inleveren zijn geslagen. Dan kan je wel op 50 stations inleverautomaten neerzetten - wat eigenlijk het plan was - maar als ze niet gebruikt worden, zijn het weggegooide investeringen.

De ambities waren dus hoger. "Gebaseerd op cijfers was onze verwachting dat er in totaal 30 miljoen flesjes en blikjes konden worden ingezameld. Maar in het eerste jaar zijn dat er maar 600.000 geworden", aldus een woordvoerder van de NS.

De NS wacht eerst de resultaten af van een onderzoek van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Ook komt er nog overleg met het ministerie van Infrastructuur.

Toch is er al een consensus: er moeten heel snel heel veel inleverpunten bij komen omdat er heel veel meer in te leveren flesjes zijn. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaf begin september het Stichting Afvalfonds Verpakkingen een tik op de vingers omdat de inleverdoelstellingen niet gehaald worden. Het Afvalfonds is op zijn beurt teleurgesteld in de NS. Het fonds vindt het jammer dat het aantal stations met inleverautomaten op 5 blijft steken.

De overheid zou de stations kunnen verplichten - om al dan niet gefinancierd - inleverautomaten te plaatsen om aan deze situatie waarin partijen naar elkaar wijzen een einde te maken.

Nu.nl - NS zet vijf nieuwe statiegeldautomaten neer op stations waar al één staat | Economie | NU.nl, 31 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Bianca van der Ha
Bianca van der Ha Senior projectleider, Foodlog
  • #1
  • 31 okt '23
  • 16:30

Om het statiegeld terug te krijgen, heb je op je telefoon de Tikkie app nodig. Bovendien vind ik het even zoeken waar die automaat zich bevindt. Ik kan me voorstellen dat beide eigenschappen niet meehelpen aan het succes.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.