De krant meldt dat het ging om wilde heckrunderen, die eigendom zijn van Staatsbosbeheer, en die grazen in het Zeeuwse natuurgebied Hellegatsplaten.

Elk jaar dunt Staatsbosbeheer de kudde kunstmatig uit. Een aantal dieren wordt dan geslacht bij Waddenvlees in Dokkum. Woensdag zijn de runderen gevangen en op transport gezet. Omdat de dieren geen mensen gewend zijn, ging dat al moeizaam.

Bij aankomst in Dokkum bleken zestien runderen de reis niet overleefd te hebben. Vermoed wordt dat ze elkaar met hun hoorns verwond hebben of dat ze zijn bezweken aan de stress Eigenaar Staatsbosbeheer onderzoekt wat er is misgegaan. Rienk Visser van Slachthuis Waddenvlees wil in het vervolg geen zaken meer doen met de natuurbeheerder.


Het vervoeren van dieren zorgt voor stress. Dat geldt zeker voor dieren die geen mensen en ruimte gewend zijn. Het zou wijs zijn dergelijke dieren lokaal te doden en slachten en hen niet over grote afstanden te vervoeren. Het verdwijnen van kleine lokale slachthuizen draagt bij aan dierenleed werd eerder op Foodlog beweerd.

Fotocredits: Nieuwsblad Noord-Oost Friesland
Dit artikel afdrukken