De Italiaans fabrikant van etiketten, Mudolgraf, heeft onlangs haar laatste uitvinding bekend gemaakt. Het gaat om een sprekend wijnetiket.

Mudolgraf bezit ondermeer het octrooi voor de microchiptechnologie bezit dat vele wijnmakers help tegen vervalsingen. Verder drukt het etiketten voor enkele van de grootste wijnproducenten van Italië, zoals Ornellaia, Arnaldo Caprai en Tenuta Campo al Sasso.

Volgens Daniele Barontini, hoofd van het designbedrijf, zal de nieuwe technologie toegepast worden op de exclusieve wijnen. Het etiket zal zijn vierkante of rechthoekige vorm hebben waarbij het orginele ontwerp behouden kan worden. De consument zal het etiket van plastic kunnen verwijderen en als een soort van cd kunnen lezen. De stem van de producent zal de goede eigenschappen van van de wijn vertellen, details over de wijnoogst en het verhaal van het landgoed vertellen.

Om het etiket te kunnen 'beluisteren' zal een speciale etiketlezer nodig zijn, te vergelijken met een walkman. De lezer, die waarschijnlijk niet goedkoop zal zijn, zal aangekocht worden door exclusieve wijnwinkels, restaurants en verzamelaars die de intentie hebben deze speciale wijnen te kopen.

Veel producenten die interesse hebben voor het etiket zijn voortdurend op zoek naar producten die het kopiëren tegen gaan. Gezien het feit dat de speciale etiketten moeilijk na te maken zijn zou dit uitkomst kunnen bieden.

Bron: wijnspecialist.be
Dit artikel afdrukken