Ik kreeg het vorige week in Frankrijk nog als aperitief aangeboden. Volgens de gastvrouw en het etiket op de fles een 100% natuurlijk product. Gewoon wijn dus, gemaakt van blauwe druiven met een zo hoog mogelijk gehalte aan anthocyanen (rood/blauwe natuurlijke pigmenten uit de druivenschil, maar vooral door de natuurlijke kleurstof indigo, die wordt gewonnen uit wede). De felblauwe kleur zet je op het verkeerde been, maar de drank smaakt gewoon naar ... fruitige witte wijn met een licht, aangenaam bittertje.

Hipsterwijn
De blauwe wijn komt uit Spanje. Daar ontwikkelde een zestal ondernemers zonder wijnmaakervaring in samenwerking met de Baskische universiteit en voedselautoriteit Azti Tecnalia in 2 jaar een helderblauwe wijn. Ze brachten de wijn op de markt onder de naam Gik en verkochten deze zomer 100.000 flessen in 25 landen. Afgelopen najaar ontdekten ze een probleempje is. Inspecteurs van de warenwet zetten vraagtekens bij hun product. De zes besloten hun productie tijdelijk op te schorten. De Spaanse autoriteiten startten een onderzoek: mag de blauwe 'wijn' wijn heten? Deze week viel het besluit: blauwe wijn is 'geen wijn'. Dat meldt The Drinks Business.

Geen bestaande categorie
Blauwe wijn past volgens de autoriteiten binnen geen enkele van de 17 types wijn die de EU erkent. De wijn is immers niet wit, rood of rosé van kleur. Vanuit de wijnbouwhistorie is er geen enkele blauwe wijn bekend. Het oordeel betekent dat Gik zijn product niet langer als 'wijn' op de markt mag brengen, maar verder moet als 'overige alcoholische drank', aldus de DailyMail.

blauwe wijn glazen

Ook moet de productbeschrijving aangepast worden naar '99% wijn en 1% druivenmost'. Dat is absurd, vinden de Gik-makers, omdat hun product voor 100% uit wijn bestaat. De blauwe wijn wordt gemaakt van rode en witte wijndruiven, en gekleurd met anthocyanen uit de druivenschillen en indigo, een plantaardige kleurstof. Ook wordt de wijn iets verzacht met een zoetstof.

Gik heeft een online petitie opgestart tegen de uitspraak. Hun blauwe wijn is immers 100% wijn. Op het moment dat ik dit schrijf, zie ik 2 handtekeningen.
Dit artikel afdrukken