Nog maar kort geleden, een paar eeuwtjes, was er geen gras (onder de zeespiegel) maar een ondoordringbaar bos (meters hoog boven de zeespiegel). Het is van lieverlee ontgonnen.
Ik woon er. In een dakgoot, op rottend blad, groeiden een paar boompjes op. Ik plantte ze op een strookje niemandsland. Nu is het een klein bos.
Mag niet, zegt Staatsbosbeheer. Bestemmingsplan is grasland. De bomen moeten om. Ze staan nog overeind, maar ik ben er niet gerust op.

Natuur is ook om te lachen. De geweldige sloopkracht. Als over de A1 helemaal geen auto’s zouden rijden, moet je eens zien hoe kleine plantjes het asfalt omhoog drukken en stuk scheuren.
Gezien op een Belgisch militair vliegveld waar alleen nog helikopters op en neer gaan. Geen start- en landingsbaan meer nodig. Die lag er nog. Stuk. Slopen door mensen met machines was niet nodig. Kleine plantjes molden het asfalt en beton volledig. En ga kijken net over de grens in het verlaten plaatsje Doel. Niet voor, maar in huizen groeien bomen.
Met shovels en ander geweld drijven we onze zin door. Maar wacht nou toch eens zevenhonderd jaar en moet je dan zien
Sloperij de natuur doet zijn werk langzaam maar zeker.

Feest als berkenbomen omgaan
Spijtig, zo weinig we in Nederland aan natuur overlaten. Begroeiing tegen de helling van een heuvel langs een snelweg bij Heerlen was in brand gevlogen. Een zwart geblakerd decor. Dat weer tot leven kwam. Het werd opnieuw een bos. Vooral berken. En dat zinde regisseurs van Natuurmonumenten niet. Het moest eikenbos zijn. Vrijwilligers bijeen op een zaterdag. Met zagen. Kinderen ook. Natuurmonumenten had alvast vlaggen neergezet met de tekst: Natuurmonumenten. Het was feest. Honderden berkenbomen gingen om. Juichende kinderen.

Het zit hem in het aantal jaren dat mensen ongeveer leven. Binnen die tijd moet de natuur zoals we die wensen ingericht zijn en met de planten die we willen en welke dieren wel en welke niet. Met shovels en ander geweld drijven we onze zin door. Maar wacht nou toch eens zevenhonderd jaar en moet je dan zien.
Natuurbeschermers, bescherm natuur liever tegen natuurbescherming.

In Wat is ...? gaan we met bekende en minder bekende mensen op zoek naar wat hen motiveert om te ontdekken of we elkaar van daaruit weer kunnen vinden. Waarom we dat doen lees je in De ontdekking van de ander.
Dit artikel afdrukken