Een eenvoudig, innovatief "wonderfornuis" kan de gezondheid van miljoenen vrouwen wereldwijd verbeteren en mogelijk zelfs het smelten van gletsjers tot staan brengen, zegt de Global Alliance for Clean Cookstoves.

Deze organisatie promoot een efficiëntere manier om te koken waarbij minder zwarte rook ('black carbon') ontstaat. Die rook blijkt slecht voor de gezondheid van de mensen, veelal vrouwen, die op eenvoudige vuurplaatsen van steen of klei koken. Bovendien blijken de minuscule zwarte roetdeeltjes bij te dragen aan de opwarming van de atmosfeer en voor een warmte-absorberend laagje op gletsjers, die daardoor sneller smelten.

Waar het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd voor hoofdbrekens zorgt, is het terugdringen van 'black carbon' wel een behapbaar probleem. Daarvoor werkt de Global Alliance aan het vervangen van de traditionele kleifornuizen - wereldwijd door 2,5 miljard mensen gebruikt - door relatief goedkope kooktoestellen die de zwarte rook met 80% verminderen. "But progress has been slow", stelt BBC News Science and Environment.
Dit artikel afdrukken