image
foto: kevin meredith

Stoere, toch meer dan nét te dikke Aussies aan de oceaan. Nee, het gaat niet over Nederland, maar wel over een land dat net als de VS trendsettend is voor onze eetgewoonten. De Amerikaanse versie van NutraIngredients.com meldt vandaag dat 2/3 (!) van de Australiërs te druk is om te lunchen. In plaats daarvan eten ze take-aways en snackfood. Onderzoeksbureau AC Nielsen haalde de cijfers boven water:

"The AC Neilsen Omnibus poll of 1400 Australian consumers shows that people are more time-pressed than ever, with only 16 per cent taking at least 45 minutes out of their day to eat lunch. One in five Australians eat their lunch while at their desk or on the move and one in 10 rarely or never have the meal.
For those that skip lunch, 43 per cent said they did not have time to go out or make themselves something to eat, underlining the growing demand for convenience foods and portable snacks.

The more work responsibilities people have, the more likely they are to claim they cannot find time for lunch, revealed the poll. More than half the respondents on annual salaries of $60,000 or more said they were simply too busy."

" For those who do eat lunch, however, many go for unhealthy choices. Hot chips are popular (24 per cent said they eat chips at least once a week) as well as hamburgers (19 per cent) and meat pies (19 per cent).

The results also confirm that young people are the most frequent consumers of snack food at lunchtime.

More than half of all 18-24 year-olds surveyed said they eat snack food for lunch once a week, with 46 per cent choosing toasted foccacia, 44 per cent a hamburger, 29 per cent sausage rolls and 26 per cent meat pies and Chinese takeaway.

Men and blue-collar workers are also more likely than women and white-collar workers to opt for unhealthy lunches."


Eigenlijk moet je dus dit lezen: een overweldigende meerderheid luncht niet meer en de wel-lunchers eten slecht tot heel slecht en wordt zo te dik. Zo naderen we akelig dicht tot de 90-100% waar wel wat op aan te merken valt!
Met alle gevolgen van dien (diabetes-2, hart - en vaatziekten en: onbetaalbare kosten voor gezondheidszorg).

Nog één keertje dan: ik denk echt dat dit soort realiteiten leidt, niet tot een omkeer naar gezondere eetgewoontes, maar tot het pimpen van wat mensen wél eten.

Heus, ik vergis me graag!

Dit artikel afdrukken