De econome Graciela Chichilnisky denkt dé oplossing voor het CO2-probleem gevonden te hebben. Je hoeft niet zozeer de uitstoot te beperken, maar moet de output weer als input gebruiken.

Met haar bedrijf Global Thermostat wil Chichilnisky CO2 uit de atmosfeer 'zuigen' en het vervolgens verkopen. Global Thermostat is één van de bedrijven die zich tijdens de conferentie Industrie & Innovatie in Antwerpen presenteert. Bijzonder gastheer op deze conferentie is zakenman Richard Branson - een groot voorstander van 'groene technologie': "Want iedere dollar die je vandaag in energie-efficiëntie investeert, spaart drie dollar aan energiekosten uit in de toekomst", zegt hij in De Morgen.

Volop afzetmarkten voor pure CO2
Global Thermostat heeft een technologie ontwikkeld op basis van cassettes die met een speciaal soort stikstof bedekt zijn. Ze worden gestapeld tot installaties die 30.000 kubieke meter lucht per minuut kunnen 'aanzuigen'. De CO2 wordt door de stikstof uit de lucht gefilterd en het eindresultaat is 97% pure CO2. Die wordt verkocht aan producenten van plastics, vliegtuigbrandstoffen, mest, frisdranken en cement. In totaal zou de afzetmarkt meer dan 1 biljoen dollar (1.000.000.000.000, duizend miljard dus) bedragen, schat Chichilnisky.

Een stap verder dan 'CO2 neutraal: CO2 negatief
Global Thermostat claimt het enige bedrijf ter wereld te zijn dat daadwerkelijk 'de lucht' schoonmaakt. Het maakt dus niet uit waar de installaties staan, dat hoeft niet per se bij een bron van uitstoot te zijn. Volgens Chichilnisky stromen de orders binnen, en zijn inmiddels in meer dan 100 landen patenten op de technologie aangevraagd. "De klimaatcrisis is gigantisch en verschillende oplossingen zijn nodig, zoals zeker ook een prijs op CO2 plakken. Maar de oplossingen kunnen in ieder geval opwindend en winstgevend zijn. Onze optie is bovendien een manier om CO2-negatief te worden. CO2-neutraal is namelijk niet meer voldoende, want we hebben er zoveel van in de lucht gepompt dat de opwarming is ingezet. Vandaag moeten we het broeikasgas echt actief uit de atmosfeer gaan halen", citeert De Morgen.
Dit artikel afdrukken