In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw werden tientallen orka's gevangen uit de populatie die dicht voor de Noord-Amerikaanse westkust leeft. De dieren werden gebruikt in de shows van de mariene pretparken van SeaWorld.

De jacht op orka’s werd destijds gestaakt onder druk van de publieke opinie. De orka’s in de kustpopulatie kregen hierdoor ruimte om te herstellen. In de jaren ’90 groeide de populatie weer uit tot bijna 100 exemplaren.

De populatie staat inmiddels opnieuw onder druk. Door nieuwe bedreigingen zoals geluidsoverlast, vervuiling en tekort aan Chinookzalm zijn er nog maar 75 orka’s over.

Hoe het de dieren in het wild vergaat, is lastig vast te stellen. Bij een wilde orka neem je niet zomaar bloed af en ook observeren is niet gemakkelijk. Een orka legt wel 160 kilometer per dag af. SeaWorld, een halve eeuw geleden een bedreiging voor de wilde orka's, schiet hen nu te hulp. De pretparkenorganisatie publiceert de onderzoeksdata uit bloedafnames van de in de parken gehouden orka’s. De dieren waren er zelfs op getraind om hun bloed te laten prikken.

Van meer dan 2.800 bloedafnames van 32 verschillende orka’s tussen 1993 en 2013 zijn verschillende markers bekend (zoals cholesterol- en triglyceridenwaarden). Geslacht blijkt niet veel verschil te maken voor de bloedwaarden, leeftijd des te meer. Bij ouderdom verzwakt het immuunsysteem. SeaWorld is inmiddels een onderzoeksproject gestart naar de mate waarin orka's giftige stoffen, ten gevolge van vervuiling, overdragen op hun kalveren.

Met alle informatie die nu beschikbaar is gekomen, hopen wetenschappers zieke en gestrande wilde orka's te kunnen helpen.
Dit artikel afdrukken