0
Fotocredits: 'Ark van Noach', Palazzo Reale, Cappella Palatina, Palermo, Allie_Caulfield

FlashArk van Noach in de diepvries

Voor planten hebben we de wereldzadenbank op Spitsbergen - al zou die op de maan wellicht nog veiliger zijn. Maar wat doen we voor bedreigde dieren? We bouwen een nieuwe Ark van Noach. Met diepvriesstamcellen.

Wetenschappers blijken al sinds de jaren '70 'stukjes dier' in te vriezen. De laatste tijd gaat de techniek met sprongen vooruit. Van een bizon en een leeuw in de Belgische dierentuin Pairi Daiza oogstte het bedrijf Revatis, een spin-off van de Universiteit van Gent, gewone spiercellen. In het laboratorium slaagden de onderzoekers erin daar stamcellen uit te maken.

Stamcellen kunnen zich in principe tot ieder ander soort cel ontwikkelen, en - binnen 5 à 10 jaar - ook tot levensvatbare embryo's. Zo zijn met uitsterven bedreigde soorten hopelijk alsnog te redden. Als er nog maar een paar exemplaren van een soort in dierentuinen leven, is het moeilijk deze zich nog te laten voortplanten (voor de noordelijke witte neushoorn zijn al draagmoeders nodig). Dan is de omweg via stamcellen 'een beloftevolle oplossing'.

De Morgen - Diepvriesdieren: ook stamcellen uit leeuw en bizon Pairi Daizi voor hoogtechnologische Ark van Noah, 12 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.