ABN AMRO deelt op maandag in een rapport (1.4) de door Covid-19 opgelopen belastingschulden van verschillende branches. Ruim 10% van de bedrijven liepen een schuld op van in totaal €16 miljard. Vooral de branches die moesten sluiten door de opgelegde overheidsmaatregelen werden hard geraakt.

Het onderzoek van ABN AMRO is gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en transactiedata van de bank. Tot op heden bleef kennis over belastingschulden beperkt tot sectorniveau. Met deze extra informatie worden ook verschillen binnen sectoren duidelijk. Binnen de horeca werden restaurants en café's het meest getroffen. Bij de winkels stapelden de schulden zich op bij vooral schoenen- en kledingzaken.

Horeca en hotels
Binnen de horecasector kampt een kwart van de ondernemers met een lockdownschuld. Meer dan 16.000 bedrijven hebben in totaal een schuld van €943 miljoen. Dat is gemiddeld €57.000 schuld per bedrijf. 44% van de restaurants en 37% van de café's hebben een openstaande schuld. Hotels hebben de hoogste gemiddelde schuld: €205.000 per bedrijf, tegenover gemiddeld €55.000 per restaurant en €39.000 per café.

Retail
Van de bedrijven in de detailhandel heeft 11% een belastingschuld. Meer dan 15.000 bedrijven kampen in totaal met een schuld van €1,1 miljard. Dat is gemiddeld ruim €72.000 per bedrijf. Aangevraagd uitstel van belasting komt vooral vanuit de modebranche, zoals kledingwinkels (33%) en schoenenwinkels (35%). Food-detailhandelaren deden het een stuk beter. Slechts 13% van de supermarkten en 12% van de voedingsspeciaalzaken hadden uitstel van belasting nodig.

Handel en verwerking
In de handel en verwerking van voedsel vroeg 13% van de bedrijven uitstel aan. Samen hebben zij een schuld van €450 miljoen. Vooral de drankenindustrie en de brood- en deegwarenindustrie (bakkerijen, vleesverwerkers, handelaren in voedingsmiddelen) zijn hard geraakt door de sluiting van de horeca. Gemiddeld valt de schade in de foodbranche mee, vooral door de opleving in het derde kwartaal van 2020 toen de horeca heropende en afhaal- en bezorgdiensten in hoog tempo opgezet werden.

Boer en tuinder
De schulden in de agrosector vallen mee in vergelijking met de landelijke schulden. Vooral de bedrijven in de sierteelt en in fritesaardappelen en vlees werden sterk benadeeld door de gevolgen van de coronapandemie. In totaal hebben de ondernemers in de gehele agrarische sector een schuld van €133 miljoen euro (ongeveer €45.000 per bedrijf); 4% vroeg uitstel aan om later aan hun belastingverplichting te mogen voldoen.

Dit artikel afdrukken