Het eierbeslag is een afgeleide van de Franse Gateau de Savoie, een hoge, ronde, zeer luchtige cake maar in het aangrenzende Piëmonte worden er luchtige, reuzen kattetongen van gebakken die vooral gebruikt worden voor de fameuze Tiramisu – inmiddels wereldwijd een geliefd Italiaans nagerecht. Daarnaast worden ze vaak geserveerd als losse biscuitjes bij allerlei nagerechten van roomijs, bavarois en vruchtencompote tot vanille- of chocoladecrème of bij een glaasje Vin Santo. Maar voor Tiramisu zijn ze echt in de wieg gelegd.

In Nederland zijn biscotti Savoiardi vrijwel onvindbaar zodat ze voor Tiramisu gemakshalve worden vervangen door industriële lange vingers, gortdroge, mierzoete, lange biscuitjes aan de bovenkant bedekt door een flinke laag kristalsuiker. Niet echt een lekker koekje.

Voor wie Savoiardi zelf wil bakken, die heeft baat bij een siliconenvorm voor 12 ovale lange vingers en een middelgrote spuitzak met een glad mondstukje van 1 cm doorsnede.

Benodigd:
Voor 12 stuks
- 3 eieren (M), gesplitst
- 40 gram poedersuiker, gezeefd
- 20 gram aardappelmeel, gezeefd
- 20 gram patentbloem, gezeefd
- snufje zout
- kristalsuiker

Bereiding:
Roer eierdooiers en poedersuiker tezamen met een houten lepel in een ruime kom gedurende 3-4 minuten. Zeef er aardappelmeel en patentbloem bij en roer alles goed door elkaar. Laat dit mengsel 10 minuten rusten zodat de poedersuiker goed kan wegsmelten. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden Celsius.

Klop de eiwitten met een goed ontvette (hand)mixer los in een schone (ontvette) kom, voeg een snufje zout toe en klop de eiwitten daarna op hoge snelheid tot stijve pieken. Roer een dot eiwitschuim door het dooiermengsel om dit iets soepeler te maken. Schep de rest van het eiwitschuim, verdeeld in drie tot vier porties, na elkaar bij het dooiermengsel en vouw telkens het dooiermengsel van onderaf over het eiwitschuim heen; houd het beslag zo luchtig mogelijk dus vermijd roeren.

Stop een glad mondstuk (1 cm doorsnede) in een middelgrote spuitzak en plak de opening van het mondstuk met tape of een pleister af. (Als dat niet wordt gedaan dan loopt het beslag bij het vullen van de spuitzak naar buiten). Plaats de siliconenvorm op een rooster of bakplaat. Rol de spuitzak een eind naar beneden (zodat hij makkelijker met beslag kan worden gevuld). Vul de spuitzak met het luchtige beslag, draai het loze gedeelte van de spuitzak rond zijn as, druk de vulling aan, verwijder de tape van het mondstuk en spuit het beslag in de 12 ovale openingen van de siliconenvorm (niet helemaal opvullen). Bestrooi het beslag heel dun met kristalsuiker. Laat dit zo 10 minuten rusten. Bestrooi het beslag nogmaals dun met suiker en laat 1 minuut rusten.

Bak de savoiardi in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10 minuten; verhoog de temperatuur tot 200 graden Celsius en bak ze nog 5 minuten tot ze goudkleurig zijn. Neem de vorm uit de oven, druk de savoiardi voorzichtig een voor een uit de siliconenvorm en laat ze afkoelen op een rooster. Bewaar de savoiardi tot gebruik in een goed gesloten plastic zak in de ijskast, zodat ze niet uitdrogen.


Dit artikel afdrukken