Dat meldt het FD.

De familie Van Beuningen werd rijk in de Rotterdamse haven met de handel in steenkolen. Samen met bevriende particulieren en stichtingen beheert de familie een beleggingsmaatschappij met een vermogen van € 69 miljoen in agrarisch vastgoed.

Het fonds wil boeren ondersteunen voor wie bankfinanciering onbetaalbaar is geworden. Daartoe geeft het voor € 12 miljoen nieuwe aandelen uit. Het zoekt naar nieuwe beleggingen in de Flevopolder en noordelijke provincies. ‘We hebben in Nederland veel goede boeren op goede grond’, zegt fondsbeheerder Frederik van Beuningen tegen de krant die schrijft: Hij zoekt het nieuwe kapitaal in kringen van ‘oud geld’ die instandhouding van hun vermogen belangrijker vinden dan een hoog rendement. De grond stijgt in waarde mee met de inflatie en de pacht levert een dividend van 2% op. De pachtregeling is een uitkomst voor akkerbouwer Evert Rienks in Flevoland. Hij betaalt jaarlijks € 1000 per hectare. Een banklening is vier keer zo duur vanwege ingevoerde risico-opslagen sinds de kredietcrisis. ‘Dit maakt een rendabele teelt van gewassen onmogelijk’, zegt Rienks.

Daar waar staatssecretaris Dijksma haar boeren laat barsten door ze domweg naar de bank te sturen, zien de oude rijke families van ons land een prima, veilige belegging voor de lange termijn.

Mist het Rijk een kans of zijn de Van Beuningens en hun vrienden een beetje dom? Ze staan niet echt bekend om hun slechte neus voor zaken.

Fotocredits:Akkers op de heuvels van Ransdaal, Harmen de Vries

Dit artikel afdrukken