Amerikanen zijn de afgelopen 15 jaar over het algemeen meer volle granen, noten en zaden en yoghurt gaan eten en minder frisdrank, aardappels en geraffineerde granen. Op andere aspecten van een gezond eetpatroon zijn geen significante verschillen waar te nemen; de totale inname van fruit en groente is niet toegenomen en Amerikanen zijn niet minder bewerkt vlees, verzadigd vet en zout gaan eten.

Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in JAMA. De onderzoekers bekeken eetdagboeken van ruim 33.0000 Amerikanen die tussen 1999 en 2012 aan voedingsonderzoeken hadden meegedaan. Het percentage Amerikanen met een ‘slecht eetpatroon’ daalde in die tijd van 56 naar 46 procent. Het aantal Amerikanen met een ‘ideaal eetpatroon’ steeg, maar bleef erg laag (0,7% naar 1,5%).

Grote verschillen
Onderzoeker Dariush Mozaffarian van de Tufts University zegt over de uitkomsten: “De boodschap van de cruciale rol van het eetpatroon en gezondheid dringt stukje bij beetje door tot de Amerikanen, maar het gaat wel ongelijk en langzaam.”

Alleen de mensen met hoge inkomens zijn meer groente en fruit gaan eten
Hij doelt hierbij op de grote verschillen tussen bevolkingsgroepen. Het eetpatroon is vooral bij blanke Amerikanen sterk verbeterd, terwijl de vooruitgang bij andere groepen achterbleef. Ook bij mensen met lage inkomens waren er nauwelijks verbeteringen. In bepaalde bevolkingsgroepen was de inname van specifieke productgroepen (aardappels/geraffineerde granen) juist toegenomen en alleen de mensen met hoge inkomens zijn meer groente en fruit gaan eten.

Streng beleid nodig
Dit onderzoek maakt volgens Mozaffarian inzichtelijk dat er een strenger beleid voor gezonde voeding moet komen. Mozaffarian: “We hebben streng beleid op de veiligheid van auto’s, van speelgoed en van de werkplaats, maar er is nauwelijks beleid op gezonde voeding. De overheid moet een actieve rol aannemen en de industrie moet dit serieus gaan nemen. Mensen beginnen gezonder te gaan eten, de industrie moet nu volgen.”
Dit artikel afdrukken