De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) is op zoek naar goede definities van claims op voedingsmiddelen. De organisatie roept de hulp van de Amerikaanse consument in.
Vorig jaar ontving het Amerikaanse bedrijf Kind Snacks een waarschuwingsbrief van de FDA voor het gebruik van de claim ‘healthy’ op bepaalde repen. Volgens de huidige richtlijnen bevatten de repen namelijk teveel verzadigd vet om deze claim te mogen gebruiken. Kind Snacks was het niet eens met de FDA en begon een campagne om de richtlijnen formeel aan te laten passen. Dit voorjaar gaf de FDA toe dat er verandering nodig is en kreeg Kind Snacks toch toestemming om 'healthy' op zijn verpakkingen te zetten.
FDA komt in actie
De afgelopen jaren is veel onderzoek gepubliceerd dat tot nieuwe inzichten heeft geleid ten aanzien van de aanbevelingen voor bepaalde voedingsstoffen. Genoeg reden voor de FDA om de criteria waaraan een product moet voldoen om een ‘gezond’ claim te krijgen, opnieuw te bekijken. Dat doet de FDA in alle openheid met een oproep aan consumenten om mee te denken en inbreng te leveren. Douglas Balentine, directeur van de afdeling Nutrition and Food Labeling bij de FDA, geeft aan dat behalve ‘healthy’ ook andere claims onder de loep genomen zullen worden.
Verwarring
‘Healthy’ is namelijk niet de enige claim waar kritiek op is. Ook ten aanzien van ‘(all) natural’ bestaat veel onduidelijkheid. Daarnaast zijn veel Amerikaanse consumenten zich niet bewust van het verschil tussen de claims ‘low sodium’ (laag zoutgehalte) en ‘light in sodium’ (verminderd zoutgehalte). Om ‘light in sodium’ op de verpakking te mogen voeren, mag een product maximaal de helft van het zout bevatten dat in de reguliere variant zit. Dit is dus niet per definitie weinig zout. Nog een voorbeeld is dat lang niet alle consumenten weten dat ‘volkoren’ producten naast volkoren meel ook geraffineerde bloem kunnen bevatten. Daar is de claim ‘100% volkoren’ dan weer voor.
Het insturen van opmerkingen naar de FDA kan sinds afgelopen woensdag, zowel digitaal als per gewone post.
Dit artikel afdrukken
FDA komt in actie
De afgelopen jaren is veel onderzoek gepubliceerd dat tot nieuwe inzichten heeft geleid ten aanzien van de aanbevelingen voor bepaalde voedingsstoffen. Genoeg reden voor de FDA om de criteria waaraan een product moet voldoen om een ‘gezond’ claim te krijgen, opnieuw te bekijken. Dat doet de FDA in alle openheid met een oproep aan consumenten om mee te denken en inbreng te leveren. Douglas Balentine, directeur van de afdeling Nutrition and Food Labeling bij de FDA, geeft aan dat behalve ‘healthy’ ook andere claims onder de loep genomen zullen worden.
Verwarring
‘Healthy’ is namelijk niet de enige claim waar kritiek op is. Ook ten aanzien van ‘(all) natural’ bestaat veel onduidelijkheid. Daarnaast zijn veel Amerikaanse consumenten zich niet bewust van het verschil tussen de claims ‘low sodium’ (laag zoutgehalte) en ‘light in sodium’ (verminderd zoutgehalte). Om ‘light in sodium’ op de verpakking te mogen voeren, mag een product maximaal de helft van het zout bevatten dat in de reguliere variant zit. Dit is dus niet per definitie weinig zout. Nog een voorbeeld is dat lang niet alle consumenten weten dat ‘volkoren’ producten naast volkoren meel ook geraffineerde bloem kunnen bevatten. Daar is de claim ‘100% volkoren’ dan weer voor.
Het insturen van opmerkingen naar de FDA kan sinds afgelopen woensdag, zowel digitaal als per gewone post.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat klinkt, Wouter, welhaast als een definitie van 'healthy': aardappelen, mits gaar. De inspraakronde bij de FDA is nog open...
Had ik geweten, Dennis Zeilstra, dat ik mee mocht praten met de Gezondheidsraad, dan had ik wis en waarachtig via een inspraakronde de aardappel op de agenda gezet. Aardappelen zijn, mits gaar, gezond. Zeg nou zelf.
Healthy, gezond (net als "natural" trouwens) is hard op weg even niets zeggend, onmogelijk onder een definitie te vangen zijn als het concept " duurzaam". Leef en eet ik gezond? De ene dietist zal zeggen redelijk gezond, de ander behoorlijk ongezond, en hebben allebei gelijk, ligt er maar aan van welke school ze zijn! In Galicie/Asturie leefde ik afgelopen 3 weken op schaaldieren, krab, zeepokken en cider (altijd de hele fles, mindere porties zijn er niet), en niet een dag aan de diarree geweest!
Jazeker Wouter: argeloze burgers mochten commentaar leveren voordat de jongste Richtlijnen Goede Voeding uit werden gegeven.
Dennis Zeilstra vraagt dringend om een mening over iets. De Gezondheidsraad zou een inspraakronde hebben gehouden. Onder wie?
Heeft de raad argeloze burgers gevraagd in te spreken?
Zo niet, dan is de vergelijking met wat de Amerikanen nu doen, mank.