Dat meldt RTV Utrecht naar aanleiding van de Statenvergadering van gisteravond. De Utrechtse zender meldt ook dat Milieudefensie actie heeft gevoerd tegen de Megastallen.

Dat laatste is merkwaardig. De megastallen zijn het gevolg van milieuwetgeving: ze zijn beter voor het milieu, maar kunnen economisch alleen uit bij uitbreiding van het aantal dieren per stal. Op de redactie van dit blad is een geval bekend van een zelfkazende boer die zijn wei - het restproduct van kaas - niet wil weggooien. Hij heeft thans 150 varkens. De nieuwe wetgeving dwingt hem op te schalen tot een stal die een tienvoudige omvang heeft. Doet hij dat niet, dan zijn de extra kosten niet af te schrijven. Kleine stallen zijn niet zo milieuvriendelijk. Grote kennelijk wel.

Waarom is Milieudefensie tegen megastallen? Ook op de site van Milieudefensie wordt dat niet duidelijk. Het gaat over scharrelen, natuurlijk dierengedrag, gezondheidseffecten en problemen met omwonenden. Maar niet over de milieu-effecten van één stal.
De conclusie is dan ook gerechtvaardigd dat Milieudefensie verzuimt te zeggen dat de megastallendiscusse niet gaat over grote stallen, maar over het aantal dieren en stallen dat Nederland op welke lokaties en onder welke voorwaarden kan herbergen. Mogelijk ligt er mede daardoor in de Provincie Utrecht nu een slecht besluit. Je kunt immers niet in het algemeen besluiten voor een specifieke situatie.

fotocredits: RTV Utrecht

Dit artikel afdrukken