"Over twintig jaar is iemand die een foute hamburger eet net zo'n paria als een roker nu.' Dat zei Rotmans volgens Mac van Dinther.

Rotmans is hoogleraar in de transitie naar duurzaamheid.

Na afloop van het feestje sprak ik even met hem na. We zouden een afspraak maken, want hij had verstand van duurzaamheid en ik van voedsel. Omgekeerd was niet het geval, bedoelde hij. Dat zijn woorden waar de sofist die ook in mij huist van geniet. 'Als je geen verstand hebt van een vak, kun je ook geen verstand hebben van de duurzaamheid daarvan', zei ik zonder aarzelen terug.

Bedoelde Rotmans dat hamburgers fout zijn of dat er ook goeie zijn?

De lekkere die ook de goeie bleken kwamen uit de proeverij die Urgenda, P4 en Foodlog organiseerden. Maar dat bedoelde Jan niet. Hij bedoelde dat het eten van vlees net zo fout moet worden in de beeldvorming als roken. En dat is onzin. Vlees is te goedkoop. Het is goud waard, ook in de vorm van hamburgers. Gouden horloges en ringen koop je ook niet iedere dag.

Vlees hoort bij landbouw en zeker bij de landbouw van arme landen. Dieren zijn nl. nog altijd de meest efficiente composteer- en recycleermachines van onze schepping. Vlees hoort te komen van de mannetjesbeesten die teveel geboren worden en van de oude vrouwtjes dieren die geen jonkies meer baren, geen eieren meer leggen of geen melk meer geven. Die jonge mannetjes en oude vrouwtjes gooi je niet weg, maar die eet je. Als ze te taai zijn, maak je er hamburgers van. Liefst lekkere, want die zijn het best en al helemaal goud waard.

Hamburgers, Jan, zijn per definitie goed. Ze helpen ervoor zorgen dat we alle restjes goud tot iets smakelijks en voedzaams kunnen verwerken. Toen ik wijsbegeerte ging studeren zei een wijs man tegen me 'je moet er een vak naast kiezen, anders ga je zweven.' Wat zijn er de laatste tijd toch veel hoogleraren met een niet door kennis gehinderde mening. Ook jij veegt ze graag bij elkaar.
Je bent het aan je stand verplicht goed te doen wat je doet. Ook in transitieland is de tijd van roepen en aandacht trekken is voorbij. Het gaat om serieuze zaken. Neem een voorbeeld aan VU-professor Jaap Seidell. Die nam ooit een politiek standpunt in dat mevrouw Brundtland zo belangrijk vond dat ze er haar tweede termijn bij de WHO voor op het spel zette. Het klopte namelijk want het kwam voort uit vakkennis.
Voor zulke politiek heb ik respect.

Ons gesprek is bij deze geopend. In het openbaar. Dit gaat tenslotte over zaken die we allemaal moeten weten, anders blijven we lullen en worden onderwijl mensen gek gemaakt via de kranten. Dat zorgt voor blokkades bij het voor elkaar krijgen van de werkelijk noodzakelijke transities.

Fotocredits: Jan Rotmans proeft een hamburger, www.fotodijkstra.nl

Dit artikel afdrukken