Michael Pollan werd bekend met The Omnivore's Dilemma en In Defense of Food. In beide boeken wil hij af van het Amerikaanse voedselsysteem dat vooral op olie, maïs en grootschalige dierlijke productie zou draaien. Zijn devies is simpel: eet echt eten, niet teveel en vooral planten.

Zijn nieuwe boek heet Cooked. De eerste, hardcover editie komt op 23 april uit bij Penguin. Pollan gaat erin op zoek naar de verrijking en verduurzaming die zelf koken in ons leven zou moeten brengen. Penguin schrijft:

In 'Cooked' onderzoekt Michael Pollan het tot op heden nog niet in kaart gebrachte terrein van zijn eigen keuken. Hier ontdekt hij het duurzame vermogen van de vier klassieke elementen - vuur, water, lucht en aarde - om natuurlijk materiaal te transformeren tot heerlijk eten en drinken. Hij meldt zich als leerling bij een aantal culinaire toppers en leert hoe met vuur te grillen, met vloeistof te koken, brood te bakken en alles van kaas tot bier te laten fermenteren. Onderweg komt hij tot de ontdekking dat de kok een speciale plaats inneemt in de wereld, midden tussen natuur en cultuur. Beide werelden worden door koken getransformeerd, en in dat proces verandert de kok ook.

Niet koken heeft evenzeer verreikende gevolgen. Door te vertrouwen op de voedingsmiddelenindustrie om ons eten te bewerken krijgen we grote hoeveelheden vet, suiker en zout binnen, verbreken we een essentiële schakel naar de natuurlijke wereld en verzwakken we onze relaties met vrienden en familie. In feite zou, zo stelt Cooked, het weer in eigen handen nemen van koken wel eens de belangrijkste stap kunnen zijn die je kunt zetten om het Amerikaanse voedselsysteem gezonder en duurzamer te maken.


Fotocredits: 'Michael Pollan at Indiana University', Indiana Public Media
Dit artikel afdrukken