In het Britse House of Commons werd woensdag gedebatteerd over het beroep dat steeds meer Britten noodgedwongen moeten doen op voedselbanken. Hun aantal is inmiddels opgelopen tot een half miljoen. Maar bij de regeringspartijen wil blijkbaar niet doordringen hoe erg het ook met hun kiezers gesteld is. Leden van de zittende regeringspartij joelden en lachten bij de pogingen van de oppositie om aan de orde te stellen dat vele Britten geen geld meer hebben om voldoende eten te kunnen kopen.

Britse supers hebben de gewoonte voedsel dat bijna over de datum is, of beschadigd, tegen het einde van de dag drastisch in prijs te verlagen, tot soms wel 90%. Daar komen in deze crisistijden drommen mensen op af. Bij de Britse super Tesco leidde dat al diverse keren tot handgemeen, met als gevolg dat Tesco beveiligers heeft moeten inhuren om te voorkomen dat klanten met elkaar op de vuist gaan. Een tweet van een ooggetuige spreekt van 'mensen die als dieren met elkaar om koopjes vechten'.

Juist dit schrijnende voorbeeld werd in het debat overschreeuwd. De verantwoordelijke minister, Iain Duncan Smith, weigerde in het debat zelf het woord te voeren en kneep er na een uurtje stiekem tussenuit. Tot verontwaardiging van veel Britten op sociale media en in de kranten. "Het is een schandaal dat alleen nog maar erger wordt en de Regering staat voor schut omdat het Rode Kruis voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog helpt voedselhulp in te zamelen en uit te delen", zegt schaduwminister van Milieu Maria Eagle in The Independent.

Fotocredits: de 'oogst' van nog een andere oplossing om goedkoop aan eten te komen: dumpster diving, uitsnede, Ace Armstrong
Dit artikel afdrukken