Ploumen deed haar uitspraken tijdens het tweedaagse bezoek van premier Azarov van Oekraïne aan Nederland.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.
Word lid!Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Liesbeth, dat was een frame van de redactie, niet noodzakelijk een letterlijke uitspraak van de minister. Het frame is echter niet onterecht. Het blijkt - zoals de hier ontwikkelde legkippendraden laten zien - beleid. Europa's oude landbouwgebieden moeten inzetten op toegevoegde waarde. Nederland - een mix van beleid en NGO-druk - wil daar nog een stapje bovenuit. In het geval van legkip dwong de overheid zelfs innovatie af via wetgeving - een absurditeit voor een sector die voor 80% van export afhankelijk is en een ontwikkeling die ernstig te denken geeft over de kwaliteit van ons openbaar bestuur.
Ook staatssecretaris Dijksma laat zich in soortgelijke termen uit naar Rusland.
Liesbeth, een van de belangrijkste redenen waarom ik hier op blog mijn tijd verdoe is de opmerking van prof., politicus, Rudy Rabbinge tijdens het suikerdebat 2003 dat de boeren uit mijn regio maar naar Polen moesten gaan, renaturering van de verlaten hoeves hier en het vernielen van mijn teruggevonden ecologische jeugd in (Oost) Polen. Kwader kon hij mij niet krijgen. Ploumen zit blijkbaar in een (PvdA) traditie!
Het zal in werkelijkheid iets genuanceerder gebracht zijn hoop ik. Want 'de boer moet niet klagen en zelf in Oekraine gaan boeren' vind ik op het schofterige af. Dat is een mega-stap in iemands leven, je begint daar meestal niet een leuk familiebedrijfje, die zeker niet voor iedereen is weggelegd. Bovendien kunnen buitenlanders er vlg mij nog steeds geen grond kopen en moet je met (heel veel) pachtcontracten werken. Mogelijk kun je er goed geld verdienen (al zijn er genoeg voorbeelden waarbij dat niet is gelukt, zeker in Oost Europa), maar waar je - op de Oekraiense steppe - ook verschrikkelijk veel moet opgeven.
Met het verkopen van kennis kan een beperkt aantal consultants enige tijd in hun levensonderhoud voorzien. Met eieren produceren in Nl wordt een hele bedrijfstak aan het werk gehouden. Die consultants zullen overigens over het algemeen niet voormalige Nederlandse kippenboeren zijn, omdat consultant zijn andere competenties vereist dan kippen houden.