Dat blijkt uit de BBC Good Food Nation survey. Jaarlijks vraagt de BBC zo’n 5.000 Britse volwassenen naar hun eetgewoonten.

Meer aandacht voor koken
Vergeleken met voorgaande jaren geloven meer mensen in hun kookkunsten en hebben ze meer interesse voor koken in het algemeen. Iets meer dan de helft beschrijft zichzelf als een ‘goede kok’. 62% van de mensen zegt het van hun moeder te hebben geleerd, 41% uit boeken en 15% van websites. 67% van de deelnemers gebruikt een laptop, tablet of mobiel om dingen op te zoeken. Voor mensen tussen 16 en 34 is hun smartphone belangrijk; 37% van de 16-20 jarigen en 43% van de millenials gebruikt hun mobiel in de keuken.

Tieners
Britse tieners tussen 16 en 20 jaar laten steeds vaker Britse gerechten zoals bangers and mash en het full English breakfast staan. Ze kiezen liever voor internationale gerechten, zoals curry en pizza. De tieners eten gemiddeld 4,5 keer per week fastfood en een op de zes doet dit zelfs 2 keer per dag. In deze groep zijn ook de meeste deelnemers te vinden die het ontbijt overslaan. 29% slaat op de meeste dagen ook de lunch over. Wel sport 86% van de deelnemers in deze leeftijdscategorie.

Millennials
Voor millennials zijn sociale media belangrijk. Vier op de tien millenials posten foto’s van hun maaltijden op internet. 30% maakt regelmatig een foto van hun maaltijd in een restaurant. Op deze foto’s baseren anderen weer de keuze voor een restaurant; voor 1 op de 5 is een foto doorslaggevend. Voor 1 op de 3 brengen de foto’s inspiratie om zelf in de keuken te experimenteren.

Vlees
Britten blijven grote vleesliefhebbers. De gemiddelde Brit eet maar 6 dagen per maand geen vlees en bijna de helft van de mensen noemt een maaltijd niet compleet als er geen vlees bij zit. Ruim 52% van de deelnemers is niet op de hoogte van de richtlijn (70 gram rood vlees per dag) ten aanzien van vleesconsumptie. Dat lijkt terug te komen in de hoeveelheid vlees die ze eten. Een Sunday Roast-portie is het dubbele van de aanbevolen hoeveelheid en een full English breakfast bevat bijna het dubbele van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vlees. Van de Britten zegt 11% vegetarisch te eten, 2% veganistisch. Bijna 4 op de 5 Britten hechten waarde aan de aanwezigheid van een goede slager in hun buurt.

Favoriete eten
De traditionele fish and chips zijn dit jaar voor het eerst verdwenen uit de top 5 van favoriete gerechten. Patat komt nog wel op een vijfde plaats, maar dan samen met steak. Een absolute nummer 1 blijft de Sunday Roast; 23% van de Britten kijkt in een week het meest uit naar die maaltijd. Curry, pizza en pasta zijn inmiddels doorgedrongen tot de top 5.
Dit artikel afdrukken