Groot-Brittannië en China hebben een deal gesloten: de Britten gaan varkenssperma ter waarde van €54 miljoen (£45 miljoen) exporteren naar China. Hebben ze in China behoefte aan nog meer varkens? Nee, de helft van het aantal varkens ter wereld leeft daar al. Het is de Chinezen er om te doen de kwaliteit van die varkensstapel te verbeteren om meer Chinezen meer vlees te kunnen laten eten.

Philip Lymbery, baas van de internationale dierwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming, legt op Grist uit hoe het Britse zaad daaraan gaat bijdragen: "Onze varkens groeien sneller, hebben een lagere vet/vlees verhouding en reproduceren zich sneller dan de Chinese varkens. Britse varkenshouders hebben zeugen die meer dan 30 biggen per jaar kunnen produceren, Chinese zeugen komen niet verder dan 16. Chinese varkens doen er ongeveer een jaar over om hun slachtgewicht te bereiken, de onze doen dat in slechts vijf maanden".

Om daar aan toe te voegen dat dit natuurlijk geen goed nieuws is voor onze planeet, of voor de varkens. Varkens worden in China gehouden in omstandigheden die bij ons wettelijk verboden zijn. Ook de Chinese slachthuizen voldoen bepaald niet aan (Westerse) dierwelzijnsvoorwaarden. Vanuit dat standpunt kun je beter hele varkens exporteren - maar dan lopen de foodmiles wel heel hoog op. Ook niet goed voor de planeet. Groot-Brittannië onderhandelt om, behalve sperma, ook varkenspootjes naar China te gaan sturen.
Dit artikel afdrukken