image

Nou meen ik van Martijn Katan te hebben begrepen dat groenten en fruit niet zo belangrijk zijn. Hoe moet ik dan dit onderzoek lezen? Of Katan?

Peuters en kleuters in Nederland eten te weinig groenten, fruit, vis en vezelrijke voedingsmiddelen. Bovendien bevat de voeding van kleuters te veel verzadigde vetzuren. De ongezonde voeding van deze kinderen kan leiden tot overgewicht en op latere leeftijd tot chronische ziekten. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM naar het eetpatroon van bijna 1300 kinderen in de leeftijd van twee tot en met zes jaar.
Het onderzoek laat zien dat het aandeel vet, eiwitten en koolhydraten in de voeding van jonge kinderen gunstig is. Het type vet in de voeding van veel jonge kinderen is echter ongunstig. Zo eten kinderen te weinig vis (rijk aan visvetzuren) en vooral de voeding van kleuters bevat te veel verzadigde vetzuren Er zijn weinig jonge kinderen die voldoende groenten eten. Voor fruit is het beeld iets gunstiger, één op de vier kinderen eet de geadviseerde hoeveelheid. Eén op de zeven kinderen heeft overgewicht en eet dus meer dan nodig is voor normale groei en beweging.
Van de meeste vitamines en mineralen krijgen jonge kinderen voldoende binnen. Voor vitamine D en foliumzuur is dit wellicht niet het geval.
Slechts drie op de vijf peuters gebruikt een supplement met vitamine D. Vervolgonderzoek is nodig om vast te stellen of er echt tekorten zijn en wat de gevolgen zijn van een hoge inneming van zink, koper, vitamine A en synthetisch foliumzuur.
De peiling werd uitgevoerd van oktober 2005 tot november 2006 onder
1279 jonge kinderen in Nederland. De ouders van de kinderen noteerden in speciale voedingsdagboekjes de voeding van het kind op twee verschillende dagen van de week. Beleid is nodig om een gunstig lichaamsgewicht te bevorderen, evenals de consumptie van groenten, fruit, vis, vezelrijke producten en voedingsmiddelen met een goede vetzuursamenstelling.


bron: culinairnet

Dit artikel afdrukken