Hoewel het onderzoek nog niet helemaal is afgerond, komt de EFSA toch al met de aanbeveling de toelating van chloorpyrifos niet te verlengen.
"Chloorpyrifos heeft mogelijk een genotoxisch effect, wat betekent dat het middel DNA kan aantasten en zo mutaties kan veroorzaken. Daarnaast kan het mogelijk ook neurologische schade aanrichten tijdens de ontwikkeling van kinderen", aldus Vilt. “Er kan dus geen niveau worden vastgesteld waaronder het middel veilig te gebruiken is. Daardoor kan het middel niet opnieuw vergund worden.”
In België was chloorpyrifos nog toegelaten; zo gebruikten de bloemkooltelers de actieve stof om hun gewassen te beschermen tegen de koolvlieg. Vanaf volgend jaar is ieder gebruik, ook in België, verboden.
Er kwam vandaag nog meer onwelkom nieuws naar buiten voor landbouwers die rekenen op de werking van chemische gewasbeschermingsmiddelen. De omstreden neonicotinoïden, die ervan verdacht worden schadelijk te zijn voor nuttige insecten zoals de hommel en honingbij, lijken een nog veel breder effect te hebben op nuttige insecten dan alleen in bloeiende gewassen.
Nieuw onderzoek, door Spaanse universiteiten en het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen Universiteit, zou uitwijzen dat neonics niet alleen in stuifmeel of nectar terechtkomen en zo bij bloeiende gewassen bestuivers schade kunnen berokkenen. Ook in honingdauw, de kleverige substantie die uitgescheiden wordt door luizen en sapzuigers, komen neonics voor. Als op die luizen hun natuurlijke vijanden af komen (sluipwespen en zweefvliegen), krijgen die via de honingdauw zo veel van de neonics binnen, dat ze binnen enkele dagen dood gaan.
Dat is een streep door de rekening van bijvoorbeeld de bietentelers, die graag een ontheffing zouden willen van het verbod op neonics uit hoofde van het argument dat suikerbieten geen bloeiend gewas zijn. Bieten hebben namelijk wel last van de luizen en kevers. En daar mag sinds afgelopen jaar niet meer tegen gespoten worden met neonics.
Hoe verder? De toelating van nieuwe, groene middelen, verloopt tergend traag. Marcel Dicke, hoogleraar in Wageningen en een van de auteurs van de nieuwe studie, ziet wel mogelijkheden. Hoopgevend is in ieder geval wat er in Spanje gebeurde, toen de tomaten- en paprikatelers rondom het Spaanse Almeria gedwongen waren van de chemische middelen af te stappen omdat er te veel residuen werden aangetroffen in hun producten. Na een paar jaar werd een onderzoek gedaan onder de tuinders over gewasbescherming met de inzet van groene tactieken. "Ik dacht dat de tuinders zouden zeggen dat de nieuwe middelen even goed werkten", zegt Dicke. "Maar tot mijn verrassing zeiden ze dat deze manier beter werkte dan chemische bestrijding,” aldus Dicke in Boerderij. "De tijd is rijp voor een ander landbouwsysteem."
UPDATE 7 augustus 15.00u: In de Verenigde Staten besloot de EPA (het Environmental Protection Agency) onder de regering Trump in 2017 chloorpyrifos niet te verbieden. Een petitie tot een verbod werd deze week afgewezen, omdat EPA het tot nu toe aangeleverde bewijs 'niet overtuigend' genoeg vindt, meldt Modern Farmer. EPA zou in 2022 met een definitief oordeel komen. In de tussentijd lopen in diverse staten al rechtszaken om het insecticide - een van de 20 meest gebruikte in de VS - te laten verbieden.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gert #16, Het onderzoek van ANSES concludeert: 'the possible association between exposure to low-frequency electromagnetic fields and the long-term risk of childhood leukaemia'. Het adviseert om scholen en ziekenhuizen uit de buurt van hoogspanningsleidingen te houden. Het lijkt of dit soort onderzoeken en aanbevelingen bewust in de doofpot verdwijnen. De energie- en telecom partijen gaan ervan uit dat er niets aan de hand is, wellicht gaan zij uit van 'short-term' risico's die niet te meten zijn. En zo vergaat het ook met onderzoek naar de schadelijkheid van pesticiden, eerst goedkeuren om na lange tijd weer te verbieden.
#15 ZEGGEN ZE. Maar dat telt niet Joep. Eigen ervaring veegt men de wetenschappelijke reet mee het is geen wetenschappelijk bewijs. Heel goed dat ervaringsdeskundigen dat ‘zeggen’. En ik weet zeker dat het ook zo wordt ervaren. Ervaring wordt daarom sinds mensenheugenis niet voor niets ‘DE BESTE LEERMEESTER’ genoemd.
Maar als dat niet in het gewenste straatje van het academisch wereldbeeld past lullen die zogenaamde patiënten maar wat. Die ‘aanstellers’ weten ze wel raad mee. Die worden met het PLACEBO EFFECT gebrandmerkt.
Ondanks alle praktijkervaringen en legio voorbeelden steeds weer de repeterend conclusie vanuit DE WETENSCHAP(...):
‘Nevertheless, the Agency indicates that the results of epidemiological studies are too heterogeneous to establish a link between occupational exposure and the development of chronic diseases, particularly neurodegenerative diseases and tumours of the nervous system.’
Om moedeloos van te worden.
Het ‘Meinsma effect’ heeft er ook 60 jaar over gedaan ongeveer. Dus laat de ziektes maar groeien en alle bedden 100 % bezet en de premies maar stijgen in de gezondheidsindustrie. TOT dat niemand er meer omheen kan. OF dat het politiek opeens toch gewenst is het over een andere boeg te gooien.
Gevolgen van draadloze telefoons jaar-in-jaar-uit tegen je oren horen we intussen nooit meer over. MOE gebeukt door de ontkennende ‘wetenschap’. Maar als de dunne kinderschedeltjes zouden kunnen spreken... Kinderkanker en leukemie: hoorde je in het draaischijftijdperk nooit van. Gods geklaagd om vooral zoiets af te doen met de vastgeroeste dooddoener ‘dat het iedereen die ziektes kan overkomen’. Alsof het leven een ad random spelletje is.
Oh ja hierboven gaat niet over pesticiden, we dwaalden even af. Maar het komt op hetzelfde neer.
#15 In Frankrijk zijn ze inderdaad iets attenter. Niet zo lang geleden kwam dit stuk van ANSES (zeg maar Franse RIVM) voorbij. In het Engels.
De grenzen voor EMF gaan denk ik worden opgerekt voor 5G. Technisch zou dat noodzakelijk zijn. link
Er zijn vermoedens dat 5G gaat zorgen voor extra ROS (oxidatieschade).
#4 en #5,
Ook vogels gevoelig voor EMF.
Electronics' noise disorients migratory birds (Nature)
Le rouge-gorge (roodborstje) est désorienté par les ondes électromagnétiques (LeMonde).
Sensibilité électromagnétique (fr.wikipedia), zeer uitgebreid maar in het Frans.
Waarom zoveel aandacht hiervoor in Frankrijk? Er zijn groepen mensen die in een dorp zijn gaan wonen waar geen elektriciteit, geen telefoon, geen internet is, alwaar hun klachten zijn verdwenen (zeggen ze). Volgens #9, 'Verwarde personen nemen dramatisch toe de laatste jaren'.
En de mens?
De klachten worden wel erkend maar EMF als oorzaak (nog?) niet. De vastgelegde grenzen worden als veilig beschouwd, voor de gemiddelde mens denk ik dan. Pindakaas is ook veilig, maar er zijn mensen......
Cok Bos,
Misschien is je geschetste scenario voor de landbouwsector wel zeer gunstig? Betere opbrengst- prijzen maar wellicht wat meer risico, voor degene die het in de vingers hebben een kans.